:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2015   12:05

0

123

Zahtevi prosvetara koji štrajkuju su mimo zakona

Verbić je na RTS-u rekao da su sredinom februara prestavnici svih reprezentativnih sindikata i Ministarstva prosvete postigli sporazum o prekidu štrajka.

"Vlada je usvojila taj sporazum, to je bio kompromis. Sve što se događa posle toga je akcija pojedinih sindikalnih lidera", rekao je Verbić.

Prema njegovim rečima, 75 odsto škola u Srbiji radi normalno.

"Nisu u štrajku, nisu ni zadovoljni, ali smatraju da je taj sporazum osnova za nastavak dijaloga", rekao je Verbić.

On je dodao da prosvetari koji i dalje štrajkuju ne daju osnov za dijalog, jer su njihovi zahtevi mimo zakona.

"Ne može se dogovoriti ništa što nije u okviru zakona. Ministarstvo mora da posluje u okviru zakona", istakao je ministar i dodao da je budžet transparentan i da svako može da vidi za šta je neki novac namenjen.

"Nikada do sada nije bilo da se za plate izdvaja ovoliki procenat novca koji je u budžetu. Ako mislimo da uradimo bilo šta, moramo da imamo i novac za usavršavanje - naročito ako je opredeljen i ako se zna za šta može da se troši", rekao je Verbić.

Ministar je objasnio da prosveta ima definisan minimum procesa rada.

"To je dve trećine časova. Ako neko zakonski štrajkuje celu godinu, to je trećina. Ako neko najavljuje da će to biti više, onda je to poziv na nezakoniti štrajk", kaže Verbić.

On je, takođe, pozvao prosvetare da se dobro informišu o štrajku i posledicama koje su zakonski propisane i naglasio da su lideri sindikata u većini slučajeva zaštićeni.

Verbić je poručio i da je Ministarstvo prosvete uvek otvoreno za dijalog i pregovore, ali da mora da radi i da se drži zakona - o budžetu, osnovnoj i srednjoj školi, kao i zakona o štrajku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva