:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

154

Zahtev Kosova za prijem u Unesko izvrtanje dogovor

"Reč je o klasičnom izvrtanju dogovora s Prištinom koji smo poslednji put postigli u Briselu, uradićemo sve što možemo, tražićemo da eksperti daju svoje mišljenje", rekao je Dačić za Kurir i dodao da je lično tu temu pokretao na sastancima sa međunarodnim akterima.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je još početkom godine upozoravao da će Priština podneti zahtev za članstvo u toj organizaciji, ali i da članstvo u Unesko nije isto što i članstvo u UN, jer je "Umesko malo slobodnija organizacija".

Odgovarajući na pitanje da li je Hrvatska kivna što na proslavu akcije "Oluja" vodeće države neće poslati svoje vojne jedinice, Dačić je rekao da je to verovatno, kao i da se prvi put dogodilo da ipak postoji izbalansiran stav i u vezi sa svim što se dogodilo tokom komemoracije u Potočarima.

On je takođe rekao da bi, ukoliko bi Srbija slala svaki put protesnu notu zbog izjava nekog ministra Hrvatske, kao što je ona ministra odbrane Ante Kotromanovića, koji je premijera Aleksandra Vučića optužio da je 90-ih sejao mržnju i držao pušku, "napunila bi svesku veoma brzo".

"Kada bismo im svaki put upućivali protesnu notu, napunili bi svesku veoma brzo. Prema podacima, Srbija je Hrvatskoj u poslednjih nekoliko godina uputila više od 150 protestnih nota, a izjave poput ove Kotromanovića udaljavaju nas od regionalne saradnje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, kada je nemačka kancelarka Angela Merkel prisutna, svi su fini, a posle daju izjave kojima se direktno provocira Srbija.

Dačić je rekao i da su slovenački mediji Srbiji dali veći uticaj nego što ima zbog ocene da on vodi spoljnu politiku te zemlje, zbog odluke da ne pošalju jedinice na paradu u Hrvatsku.

Dačić je govorio i o događaju u Potpčarima istakavši da je Srbija uputila demarš Bosni i Hercegovini, a da je sledeća instanca, kada je reč o diplomatskim odnosima, vraćanje ambasadora.

"Srbija ne može da prekida odnose sa Bosnom i Hercegovinom, moramo da sarađujemo", podvukao je on i dodao da se podrazumevalo da se Vučiću obezbedi sigurnost, ali da je Bosna zakazala.

"Da li je u tome bilo učešća i nekih njihovih funkcionera, to će pokazati istraga. Potvrđuje se da onaj ko drugome jamu kopa, sam u nju upada", rekao je on potvrđujući konstataciju lista da su u jamu upale vlasti te zemlje i član Predsedništva Bakir Izetbegović, ali da je Srbija uvek spremna na teške poteze u interesu mira.

Govoreći o četvrt veka od osnivanja stranke koju vodi, Dačić je rekao da će partijsko rukovodstvo biti izabrano u avgustu i da ne vidi ništa loše što sedam meseci nije bilo sednice Glavnog odbora, jer je, kako kaže, trebalo vreme da se "čorba ohladi, a njihova čorba - SPS je bila uzavrela".

Tokom razgovora bilo je reči i o dodeli diplomatskih pasoša lnima koji ih nisu zaslužili, pa je ministar spoljnih poslova rekao da je izmenama zakona uvedena moguhcnost da se sporni pasoši proglase navežećim.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva