:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2017   12:05

0

189

Zagreb oštro protestuje zbog spomenika Tepiću


"Otkrivanje spomenika 'narodnom heroju oslobodilačkog rata' majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ", ocenjuje hrvatsko Ministarstvo.



U saopštenju je upozoreno na "neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srpskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, gradi dobrosusedske odnose". 



Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske podseća da je major JNA Milan Tepić, 29. septembra 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona municije i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. 



"Njegova namera je bila izazivanje eksplozije celog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu sprečili herojski hrvatski branitelji, celi grad Bjelovar sravnila sa zemljom. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja", piše u saopštenju Ministarstva. 



Ministarstvo je podsetilo da je još u martu ove godine izrazilo svoj oštar protest povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i finansiranju spomenika majoru Tepiću.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva