:

:

TV Most

clock

April 23, 2017   12:05

0

109

Zafranović: Testament o NDH koga se Hrvatska plaši

"Nisam imao protiv ni da se napravi okrugli sto povodom istina koje film predstavlja. Ništa nije uspelo", naveo je Zafranović za Politiku.

Zafranović je zbog ovog filma rađenog povodom suđenja ustaškom zločincu Andriji Artukoviću, morao da napusti Hrvatsku početkom 90-ih godina prošlog veka, podseća Politika.

Film je u petak prvi put zvanično prikazan u Beogradu, projekcijom u "Kinoteci", a Zafranović je tim povodom bio gost srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

"Neko mi reče juče da bi možda, od samog filma, bilo zanimljivije govoriti o njegovom nastajanju i kasnije njegovom životu, jer je Testament nastao u jednom burnom vremenu rata devedesetih i posle imao neobičan put, s mnogo prikazivanja u celom svetu, osim u Hrvatskoj i Srbiji", kazao je Zafranović u intervjuu za Politiku uoči beogradske projekcije filma.

On je naveo da je "taj film prvenstveno napravljen za hrvatsku publiku" s obzirom da on pripada tom narodu.

"Smatrao sam da je najvažnije da mlađa generacija shvati o čemu je tu reč kada masovno, na stadionima dižu ruke u fašističkom pozdravu i kažu: Za dom spremni. Smatrao sam da bi generaciju trebalo edukovati, da vide šta je to NDH i koja je to bila zločinačka tvorevina, koliko je bilo nesreća i užasa do današnjih dana. Na žalost nisam uspeo", naveo je Zafranović.

On, na pitanje zašto u Hrvatskoj postoji toliki otpor, kaže da je to "zato što je u zemljama u kojima se desio strašan rat dnevna politika uvek prioritet".

"Izbegava se sve ono što bi, po njihovom mišljenju, moglo da izazove neke razdore", smatra reditelj.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva