:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 05, 2018   09:57

0

177

Zaev:Sporazum sa Grčkom potvrđuje makedonski identitet


Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je sporazum Atine i Skoplja o imenu bivše jugoslovenske republike primer za region.



"Otvorili smo evroatlantske integracije za Makedoniju, ali i za region. Sa šansama za napredak Makedonije potvrđene su politike otvorenih vrata EU i NATO, što je snažna motivaciona poruka za čitav region", rekao je Zaev u intervjuu za portal Kliks.



Zaev, koji danas boravi u poseti Sarajevu, rekao je da je uz ime Makedonije dodata geografska kvalifikacija – Republika Severna Makedonija.



"Time smo pokazali ono što je važno za našeg južnog suseda, da nema teritorijalnih ili bilo kakvih drugih pretenzija", istakao je Zaev.



Govoreći o značaju sporazuma sa Grčkom, Zaev je rekao: "Pišemo istoriju. Makedonija pred sobom ima datum početka pregovora sa EU, u junu 2019. godine, nakon 13 godina statusa kandidata i nakon skoro tri decenije nezavisnosti države".



NATO je rezervisao za Makedoniju 30. stolicu u svom sedištu, rekao je Zaev, dodajući da Makedonija očekuje da za nekoliko dana dobije poziv za pridruživanje Alijansi.



"Istorijski sporazum sa Grčkom, za veke vekova, potvrđuje makedonski identitet, postojanje makedonskog naroda. To potvrđuje postojanje makedonskog jezika među zvaničnim jezicima u svetu. Makedonija ima priliku da se ekonomski razvija, ojača stabilnost i sigurnost", kazao je Zaev.



Komentarišući to što je opoziciona VMRO-DPMNE bojkotovala zasedanje Sobranja kada je ratifikovan sporazum, kao i protivljenje makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, Zaev je rekao da se nada da će se "u ovim istorijskim trenucima za Makedoniju, opozicija i predsednik države izdići iznad ličnih i političkih interesa, i da će biti na visini odgovornosti".



Zaev je uveren da će građani reći "da" na referendumu, ističući da volju naroda moraju svi da poštuju.



"Njihovu volju će morati svi da poštuju, i Vlada i opozicija, i predsednik Ivanov. Kao vlada koja ima čast i odgovornost da vodi, mi ćemo da provodimo građansku volju u Makedoniji", naveo je Zaev.



Istakao je da su sporazumi između Makedonije i Bugarske i Makedonije i Grčke pokazali da su, ako postoji politička volja, rešenja za bilateralne probleme moguća.



"Političko liderstvo u regionu je fokusirano na zajedničku budućnost, a to pokazujemo kroz intenzivnu regionalnu saradnju, koja je vidljiva za sve. Zajednička prošlost je samo prednost", rekao je Zaev.



Istakao je da je uveren da, "posle svih pozitivnih događaja u ovim trenucima, nakon uspostavljene uspešne, prijateljske, iskrene, regionalne saradnje, nema mesta za one koje žele problem".



"Ovo su vremena rešenja. Politički lideri imaju dužnost da prate očekivanja građana kojima je potrebna ekonomska stabilnost, politička sigurnost, evroatlantske perspektive. Takav potencijal vidim u političkom rukovodstvu u svim zemljama regiona. Neko će reći, ja sam optimista. Ali verujem iz dubine duše da ćemo uspeti. Zajedno, sa dobrim namerama, možemo i uspevamo", zaključio je Zaev.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva