:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2018   08:35

0

112

Zaev: Verujem u uspeh referenduma


U intervjuu za "Politiku" od nedelje, na pitanje kakav rasplet situacije očekuje kada je reč o makedonskoj strani, gde dosta zavisi od predsednika Ivanova i opozicije, Zaev kaže:


 


"Nemojte imati dilemu, ništa ne zavisni ni od Ivanova, niti od bilo koga od nas političara. Od građana zavisi. Građani će se na referendumu izjasniti o istorijskom dogovoru s kojim država ide napred."


Dodaje da su on i vlada uradili ono što je bilo do njih.


 


"Potrudićemo se da potpuno i temeljno približimo građanima dobrobit dogovora sa Grčkom i da raščistimo sve predrasude kojima neodgovorni političari, vodeći se ličnim interesima, zamajavaju javnost", ističe Zaev.


 


Kaže i da je nepopravljivi optimista i da veruje da će referendum uspeti, a to će značiti uspeh za svakog građanina Makedonije.


 


"Mi smo kao vlada jasno obrazložili svoj stav pred referendum. Da li će imati argumenata i hrabrosti da to naprave i drugi politički subjekti - videćemo. Ali, reč građana će morati da poštuju svi, i predsednik Ivanov i opozicija , i mi kao Vlada", kaže Zaev.


 


Kako kaže vlada će ispuniti svoju političku dužnost kao vlast - a to je da se sprovede volja naroda.


 


"Ako to podrazumeva da mi kao parlamentarna većina moramo da pokrenemo opozivanje predsednika Ivanova i to ćemo da napravimo - kroz ustavne i zakonske procedure", rekao je on.


 


Na pitanje kako ocenjuje bilateralne odnose sa Srbijom, Zaev kaže da su Srbija i Makedonija susedi, ali su pre svega prijatelji, koji dele vekovnu istoriju, tradiciju, kulturu i prošlost, a danas ih povezuje i zajednička evropska budućnost.


 


"Ne postoji oblast u kojoj ne možemo unaprediti li početi saradnju. Građani obe države snažno su emotivno povezani, vole se i poštuju, a mi kao političko rukovodstvo takođe imamo obavezu, a vidim i želju kod obe strane, da im omogućimo ekonomski razvoj i evropske perspektive. Verujte, i sa Republikom Srbijom, u interesu građana i države, to ćemo postići", zaključio je Zaev.

Izvor: Tanjug, Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva