:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2018   17:43

0

112

Zaev u par dana izneo dva potpuno suprotna stava o referendumu


Da li će rezultat predstojećeg referenduma o grčko-makedonskom sporazumu o novom imenu Makedonije, od čije primene zavisi dobijanje datuma za otpočinjanju pregovora o članstvu u EU i članstvo i NATO te bivše jugoslovenske republike, biti obavezan ili konsultativan, pitanje je kojim se danas bave makedonski mediji. 


Da li će rezultat referenduma, koji bi u Makedoniji trebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra, vlast morati da ispoštuje ili će moći i da ga ignoriše, pitanje je koje zbunjuje makedonsko društvo nakon izjave premijera Zorana Zaeva, koji je u razmaku od samo nekoliko dana javno izneo dva potpuno suprotna stava.


Zaev je sinoć novinarima nakono razgovora sa liderima stranaka vladajuće koalicije opozicije rekao da će referendum o sporazumu sa Grčkom biti sproveden, ali da će njegov rezultat biti samo savetodavan, a ne i obavezujući.


Premijer je, naime, rekao da je Makedonija pred veoma važnom odlukom, koja je od presudnog značaja za njenu budućnost i da će zato parlament pre donošenja konačne odluke o sporazumu sa Grčkom o promeni imena države, što podrazumeva i ustavne promene, konsultovati građane na referendumu.


Prema pisanju makedonskih medija, Zaev je pre nekoliko dana rekao da će rezultati predstojećeg referenduma biti obavezujući za parlament.


"Znam šta je cilj referenduma i znamo da se volja građana mora poštovati, zato ću poslušati savet gospodina Veljanovskog i rezultat tog izjašnjavanja će biti obavezan, a ne savetodavan", rekao je Zaev tada u parlamentu.


Dve krajnje kontradiktorne izjave, u istom društvenom kontekstu, od istog čoveka za samo nekoliko dana zbunjuje makedonsko društvo.


Profesorka Liljana Vankovska za portal Republika objašnjava razliku između konsultativnog i obavezujućeg referenduma ,kao i zašto ovaj referendum o imenu države ne bi smeo da bude savetodavan u aktuelnim okolnostima.


"Savetodavni referendum znači da se od građana traži samo mišljenje (konsultujtu se), ali konačnu odluku donosi parlament po sopstvenom nahođenju - što znači da može hipotetički da odluči suprotno od onoga što su građani tražili. Ukratko, bilo bi lepo dobiti odgovor kakav referendum vlast želi", rekla je Vankovska.


Obavezujući rezultat referenduma podrazumeva da odluka parlamenta mora biti onakva kako su odlučili građani.


Činjenica da su se ''lideri'' odlučili za konsultativni referendumu ne menja ništa u smislu ponašanja građana - bojkot je jedinstven demokratski i iskren stav. Ali to pokazuje da su kukavice i da se vlast plaši građana - oni znaju da referendum neće proći, istakla je Vankovska.


U svakom slučaju, objašnjava, referendum je uspešan samo ako na njega izađe 50 odsto plus jeadan građanin, a neuspeli "konsultativni referendum" značiće ujedno kraj daljeg postupka za izmenu Ustava u parlamentu.


"Alii sa ovim hajducima nikad ništa nije sigurno. Ako su u stanju da svakodnevne krše Ustav, zašto bi poštovai i bilo koja druga pravila i odredbe. Ne znam šta VMRO još radi u tom parlamentu", zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva