:

:

TV Most

clock

Jun 12, 2017   12:05

0

200

Zaev sa Mogerinijevom i Hanom u Briselu

Kako se navodi, Mogerinijeva u Briselu sastala sa Zoranom Zaevim, u čijoj su pratnji bila i dva potpredsednika vlade Radmila Å ekerinska i Bujar Osmani i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Mogerinijeva je čestitala Zaevu na nedavnom uspehu na izborima i uspešnom formiranju nove vlade i sa njim razmenila stavove o tome kakve korake zemlja planira u narednom periodu.

Oni su se složili o značaju jedinstva i pomirenja.

"Konstruktivna i inkluzivna saradnja između vlade i opozicije biće ključ za sprovođenje sporazuma iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta u rešenju bilateralnih pitanja i jačanju međuetničkih odnosa", navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku podvukla je posvećenost EU pružanju jake podrške i zajedničkom radu sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom (privremeni naziv Makedonije), da bi se zemlja vratila nazad na put EU integracija, zaključuje se u saopštenju.

Zaev je razgovarao u Briselu i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. Han je u izjavi novinarima posle razgovora s Zaevim kada je i dao ocene svog nedavnog puta u regionu, rekao da je EU rešena da u članstvo primi zemlje Zapadnog Balkana.

Govoreći o Makedoniji, Han je naglasio da je Makedonija konačno prevazišla krizu i da se sada razgovara o hitnim i nužnim reformama na putu ka EU.

Han je poručio da će EU učiniti sve da se pitanje imena Makedonije reši kako bi mogli da počnu pregovori "pod uslovom da Skoplje učini nužni napredak".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva