:

:

TV Most

clock

April 29, 2018   12:05

0

165

Zaev pozvao da se ulaže u prozvodnju leka od kanabisa


On je istakao da je etički i zakonom u Makedoniji dozvoljeno uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe i pravljenje leka i da je do sada izdato osam licenci, a da su četiri ili pet u proceduri.



Zaev, kako je rekao, lično podržava takve poslove i zato što od proizvodnje leka od kanabisa država očekuje nova radna mesta i 100 miliona evra priliva, što je 0,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.



"To je dozvoljeno zakonom, ne samo u Makedoniji, već i većem broju zemlja u svetu. Ima blagorodno dejstvo, leči, prihvaćeno je od naše medicine i Svetske zdravstvene organizacije", rekao je on.



Zaev je rekao da je uveren da će do kraja maja Makedonija imati i devizni priliv od izvoza sušenog cveta kanabisa za preradu u ulje na tržišta Poljske i Nemačke.



Premijer Makedonije je to rekao u četvrtak odgovarajući u Sobranju Makedonije na poslaničko pitanje da li je tačno da se jedan njegov rodjak bavi proizvodnjom kanabisa za medicinske svrhe.



On je potvrdio da njegov rodjak Trajče Zaev kupio staklenik za uzgoj kanabisa zajedno sa firmom iz Slovenije koja ima fabriku za proizvodnju lekova od kanabisa u Nemačkoj i Poljskoj.



Prema rečima Zaeva, ukupna investicija u taj posao u Makedoniji biće 10 miliona evra, već je zaposleno 30 radnika, a cilj je da njihov broj dostigne 130.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva