:

:

TV Most

clock

Maj 09, 2018   12:05

0

116

Zaev nepopravljivi optimista po pitanju spora sa Grčkom


Ako se usredsredimo na pronalaženje rešenja za spor s Grčkom, 2018. mogla bi biti godina za pamćenje za Republiku Makedoniju, ali i za region, EU i NATO. Stoga sam nepopravljivi optimista, kaže Zaev, čija je zemlja nedavno ispunila sve uslove za otpočinjanje pregovora s EU. S istom nadom zemlja očekuje poziv za članstvo u NATO-u julu.




Govoreći o odnosi Makedonije i Srbije i uticaju Berlinskog procesa na te odnose, Zaev kaže da su odnosi Beograda i Skoplja prijateljski i da građani obeju zemalja treba da žive u modernom, evropskom, demokratski razvijenom društvu.


"Imamo prijateljske odnose sa Srbijom, građani obeju zemalja imaju tradicionalno bliske odnose. Imamo zajedničku prošlost, ali, što je još važnije, imamo i zajedničku budućnost, kroz integraciju u Evropsku uniju. Berlinski proces nam samo pomaže na tom putu", naveo je Zaev u intervjuu za najnoviji broj magazina CorD.



Što se otvorenih pitanja tiče, Zaev kaže da za svako takvo pitanje postoji rešenje ako postoji volja da se do njega dođe.



"Mi smo odlučni u nastojanju da rešimo probleme u oblasti poljoprivrede kroz dijalog, kako i treba da radi zemlja koja teži da bude deo evroatlantske porodice. Republika Makedonija daje razloge, i nastaviće da daje još uverljivije razloge, kako bi imala i zadržala veliku podršku međunarodne zajednice u postizanju ovih ciljeva", kaže Zaev.



Balkan je, prema njegovim rečima, oduvek bio tačka ukrštanja širih geostrateških ciljeva.



"Ali kad bismo se usredsredili na mir u svetu, stabilnost, bezbednost i privredni razvoj, sve bi bilo lakše. Stanovnike Zapadnog Balkana uveliko određuje njihova želja za demokratijom, poštovanjem ljudskih prava, slobodom i pravdom", ističe Zaev.



Dodao je da su evroatlantska opredeljenja većine građana zemalja Zapadnog Balkana jasna, kao što je, kaže, jasno da su svim zemljama Zapadnog Balkana potrebni prijateljski ekonomski odnosi sa svim zemljama sveta.



Zapadni Balkan je, smatra Zaev, pokazao da može imati iskrene, energične i posvećene političke lidere koji žele, mogu i umeju da procene šta njihovim građanima treba, i koji istovremeno mogu da sveobuhvatnije i voljnije, bez proračunatosti, stave svoje države na pravi put.



"Stoga, ako je Zapadni Balkan ikada bio čvrst u svom opredeljenju ka zajedničkoj budućnosti, to je sada. Ovo je vrlo važan trenutak. Shvatili smo da treba međusobno da se povežemo i sarađujemo i Evropi smo pokazali da može biti celovita, bezbedna i stabilna samo uz punu integraciju svih zemalja koje joj pripadaju geografski, istorijski i kulturološki", ističe on. Mi smo, napominje, bez sumnje faktor stabilnosti u Evropi, ne nestabilnosti. Evropa je to, kaže, shvatila i odlučila da pruži ruku Zapadnom Balkanu, što treba pozdraviti.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva