:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2017   12:05

0

146

Zaev: Makedonija zrela za novi početak

Zaev je u svom ekspozeu na sednici parlamenta poručio da Program nove reformske vlade predviđa unitarnu Makedoniju i sadržan je na principima koje je SDSM iznosio u kampanji, kao i principe koje u svojim programima sadrže stranke koje su omogućile parlamentarnu većinu - albanskih partija - DUI, Alijanse za Albance, ali, kako je rekao, i drugih stranaka koje nemaju poslanike.

Makedonija će, kako je naveo Zaev, biti zajednička država svih građana, a nova vlada će se zalagati za jedinstvo društvo koje će obezbediti stabilnost za državu, bolji život za sve građane.

EU i NATO ostaju strateški ciljevi, kao i implmentacija reformskih prioriteta koji su sastavni deo Sporazuma iz Pržina.

Zaev je među prioritete naveo i bolji standard građana, ukidanje raznih taksi, poboljšanje zdravstvene zaštite, uvođenje dvosmenskog rada u pojedinim državnim institucijama i, između ostalog, povećanje penzija.

Mandatar je u svm ekspozeu utvrdio da će nova vlada formirati novu državnu administracija, ali da neće biti revanšizma i partijskih pritisaka.

Obećao je smanjenje siromaštva ispod 16 odsto do 2020, novi zakon o sportu i stabilno finansiranje sportskih aktivnosti, kao i razvoj turizma, a kao najozbiljniju reformu najavio je reformu pravosuđa.

Najavio je nultu toleranciju za korupciju i kriminal, te dodao da sve nabrojano neće moći da bude završenou prvih 100 dana rada vlade.

Zaev je rekao da je reč o ozbiljnim izazovima koji stoje ispred nove Vlade, te da je zato neophodno da se svi uključe u njen rad.

"Makedonija je zrela za novi početak u kojem će političari služiti građanima", rekao je Zaev i pozvao sve na strpljenje.

Drugo parlamentarno zasedanje od izbora predsednika Sobranja, Talat Džaferi, prvi Albanac na toj poziciji, sednicu je otvorio na albanskom jeziku, što je zasmetalo poslanici najveće stranke VMRO-DPMNE, koji su se zbog toga pobunili.

Džaferi im je, međutim, poručio da će im se i ubuduće obraćati isključivo na svom maternjem jeziku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva