:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2018   17:35

0

169

Zaev: Makedonija bi mogla da završi pregovore 2025.


"Prema dosadašnjem iskustvu pregovori traju u proseku sedam godina. Ako prihvatimo ovu dinamiku i za Makedoniju, prozilazi da bi se pregovori završili 2025. Upravo kako predvidja strategija za verodostojno proširivanje EU", rekao je on.


 


Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Zaev je rekao da je danas u Briselu, u srcu Evrope, "potvrdjena velika vest da Republika Makedonija dobija datum za pregovore: juni 2019".


 


"Naša zemlja je to zaslužila. Lideri EU su rekli da zaslužuuje to. EU je prihvatila da je Makedonija od zarobljene države za samo jednu godinu napravila preokret", rekao je makedonski premijer.


 


Za samo jednu godinu, naveo je, Makedonija je postala zemlja pozitivnih promena, inkluzivnosti, političkog dijaloga, političke volje za rešavanje problema sa susedima.


 


Zaev je naveo da je sledeće proširenje, u koje će biti uključena Makdonija, u suštini konsolidacija EU.


 


"Ta konsolidacija, koju sa pravom traže lideri zemalja EU, biće potpuna kada u svoju porodicu prihvati zemlje Zapadnog Balkana, koje ispune uslove", rekao je on, dodajući da proces pristupanja EU ne završava sa otvaranjem poglavlja.  


 


Pred susret sa Tuskom, kako su preneli makedonski mediji, Zaev se sreo sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom na sastanku partija evropskih socijalista.


 


Premijer Makedonije danas posle podne će se, prema najavi, sastati sa komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom, a sutra sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.


 


U delegaciji Vlade Makedonije, koja je u dvodnevnoj poseti Briselu, sa Zaevom su vicepremijerka i ministarka odbrane Radmila Šekerinska, vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva