:

:

TV Most

clock

Februar 03, 2016   12:05

0

123

Zaev: Izbori tek nakon revizije spiska glasača

Prema Zaevu, glasanje bi moglo da se održi 5.juna, a ne 24.aprila.

"Mi smo se borili za prevremene izbore i dokazali da je proteklo glasanje bilo lažirano. Zbog toga smo pristali na dogovor prošle godine. Za slobodne izbore potreban je verodostojni spisak glasača, koji bi bio revidiran od strane nezavisne izborne komisije, kao i sloboda medija", rekao je on za bečki "Standard".

Mi tražimo samo približno iste šanse i podržavamo predlog za novi zakon o medijima, koji je međuanrodna zajednica napravila, rekao je on, dodajući da vladajuća partija VMRO-DPMNE odbija da uopšte o tome razgovara.

Zaev je podvukao da opozicija želi što pre izbore, ali da oni moraju biti slobodni i fer, a ako ih ne bude neće biti ni preporuke za početak pristupnih pregovora od strane Evropske komisije.

Prema njegovim rečima, ako izborna komisija bude sada počela da proverava spisak glasača neophodno je 85 do 90 dana za završetak tog posla.

Zaev ukazuje da postoji mnogo nejasnoća i tvrdi da je sporno 100.000 lažnih glasača.

"Ukoliko izborna komisija bude sposobna da birački spisak do 15.aprila verifikuje bilo bi moguće da imamo izbore 5.juna. Zašto baš 5.jun? Zato što posle počinje Ramazan, a od 8.juna će mnogi građani biti na odmoru", rekao je on.

Zaev je istakao da, ako izbori budu fer i slobodni više ne postoji potreba za proteste na ulicama ili izlazak iz parlamenta.

"Potrebna je puna legitimnost pobednika izbora. To je važno za stabilnost zemlje, ali i zbog izbegličke krize", smatra on.

Kada je reč o izbegličkoj krizi Zaev je mišljenja da bi upravljanje krizom trebalo prepustiti misiji Fronteksa.

Istovremeno nije isključio mogućnost da ograda na državnoj granici ostane i dalje, naglašavajući da je zadatak vlasti da štiti svoje građane.

On je izrazio nadu da će Makedonija sa evropskim državama uspeti da pronađe konačno rešenje za izbeglice, jer prema informacijama kojima raspolaže, 2016. će biti još teža od prethodne godine.

Zaev je, po pitanju izbegličke krize, posebno pohvalio saradnju sa Srbijom, kao i Hrvatskom, ali i Slovenijom.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva