:

:

TV Most

clock

Maj 17, 2018   12:05

0

106

Zaev: Imamo rešenje prihvatljivo za obe strane


Četvrt veka dug spor oko imena Makedonije mogao bi bit uskoro rešen, ukoliko političke stranke u Makedoniji i Grčkoj prihvate rešenja oko kojih su se složili premijeri dve države, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.
  "Važno je da potvrdimo uspeh koji su postigli ministri... Želimo rešenje sada, kako bi stasalo do Samita EU. Ako nije moguće nastavićemo razgovore o rešenju dok se ne dogovorimo", rekao je Zaev.


Makedonski premijer je, takođe, naveo i da predstoje unutrašnjo-političke konsultacije vlada dve države sa predsednicima, drugim liderima i čelnicima opozicionih partija."Ukoliko se rešenje potvrdi na unutrašnjem planu biće i ozvaničeno", rekao je Zaev.Odgovarajići na pitanje da li je moguće odlaganje rešenja o imenu Makedonije, Zaev je odgovorio: "Ne daj Bože".Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva