TV Most - Zaev: Imamo rešenje prihvatljivo za obe strane
Vesti
Zaev: Imamo rešenje prihvatljivo za obe strane

15:34, 17.05.2018

|

Izvor: RTS

Makedonski premijer Zoran zaev izjavio je u Sofiji, posle razgovora sa predsednikom grčke vlade Aleksisom Ciprasom, da je jedna od opcija razmatrana tokom pregovora prihvatljiva za obe strane, ali će nakon konsultacija, biti jasno da li je ta rešenja moguće i sprovesti. "Ukoliko je moguće, verovatno ćemo imati rešenje", rekao je Zaev.


Četvrt veka dug spor oko imena Makedonije mogao bi bit uskoro rešen, ukoliko političke stranke u Makedoniji i Grčkoj prihvate rešenja oko kojih su se složili premijeri dve države, Zoran Zaev i Aleksis Cipras.
  "Važno je da potvrdimo uspeh koji su postigli ministri... Želimo rešenje sada, kako bi stasalo do Samita EU. Ako nije moguće nastavićemo razgovore o rešenju dok se ne dogovorimo", rekao je Zaev.


Makedonski premijer je, takođe, naveo i da predstoje unutrašnjo-političke konsultacije vlada dve države sa predsednicima, drugim liderima i čelnicima opozicionih partija."Ukoliko se rešenje potvrdi na unutrašnjem planu biće i ozvaničeno", rekao je Zaev.Odgovarajići na pitanje da li je moguće odlaganje rešenja o imenu Makedonije, Zaev je odgovorio: "Ne daj Bože".Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt veka potresa odnose dve države mogao biti rešen do leta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO.Atmosfera je, međutim, uzavrela na obe strane, pa su u Makedoniji, ali i u Grčkoj održani protesti protiv mogućeg sporazuma, a početkom sedmice Kocijas je dobio kovertu u kojoj se nalazio metak.Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design