:

:

TV Most

clock

Oktobar 17, 2017   12:05

0

186

Zaev: EU će nas poštovati kao region ako budemo ujedinjeni


Premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio na Samitu 100 lidera u Skoplju da će nas EU više pošstovati kao region ako ako budemo više jedinstveni i ako imamo veću međusobnu saradnju.





"Balkan više ne sme biti bure baruta“




Balkan više ne sme biti "bure baruta" kao što je to ranije važilo za ovaj region, poručio je danas premijer Makedonije Zoran Zaev na zatvaranju Samita poslovnih lidera u Skoplju.



"Sve zemlje Zapadnog Balkana moraju biti pokretači razvoja i treba da stojimo rame uz rame sa zemljama EU", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.



Rekao je da su premijeri iz regiona došli da izraze podršku i zahvalnost poslovnoj zajednici iz celog regiona i istakao da sve zemlje u regionu rade na podsticanju privatnog sektora.



"Nadamo se da smo ohrabili privrednike", rekao je Zaev.





Zaev je na plenarnom panelu "Da li region može da učestvuje u globalnom utakmici" rekao da mu je čast da govori pred poslovnom zajednicom, kao i da vlade u regionu polažu sve nade u rast i razvoj koji se bazira na rastu biznis zajednice, privatnog sektora i investicija. 



Zaev je rekao da države mogu da pomognu, ali kada biznis napreduje onda može da se podigne i standard za građane.



"Ceo region očekuje članstvo u EU, ako želimo da se približimo standardu života građana u EU treba da preuzmemo nešto u regionu i u tom pravcu svi premijeri zapadno-balkanske šestorke, uz pomoć Hrvatske i Slovenije, rade na poboljšanju cele regionalne saradnje", rekao je Zaev.



Zaev je rekao da je ubeđen da će nas Zapadna Evropa više poštovati ako kao region budemo ujedinjeni i ako naše firme međusobno više sarađuju.



"Ovo treba da budu poruke jedinstva", dodao je Zaev.



Kako kaže, makedonska vlada već radi na pripremi koncpeta za podršku investicijama i davanju prednosti investitorima koji će uzimati resurrse iz domaćih kompanija, a to su sve firme iz reigona. 



Zaev je izrazio očekivanje da će poslovni ljudi iskoristi odličnu saradnju između vlada, koje podržavaju biznis zajednice.



"Želimo da podržimo poslovno okruženje i možmo pomoći u ostvarivanju planova i stategijama biznis zajednica. Ovaj samit je mogućnost da motivacije za konkretne korake i da donesemo Evropu u regionu, jer samo tada će nas Evropa pustiti da budemo ravnopravni članovi", rekao je Zaev uz konstataciju da je cilje je približavanje životnom standardu i poslovnoj saradnji kakva je u Zapadnoj Evropi.



"Verujem da se krećemo u tom pravcu", rekao je Zaev, uz konstataciju da Vlada Makedonije, kao i druge u reigonu, ulaže nade u rast i razvoj podržan privatnim sektorom.



"Možemo pomoći javnim investicijama, ceo region ima buducnost ako biznis grabi napred. Računajte na našu regionalnu podršku", poručio je Zaev.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva