:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2018   12:05

0

171

Zaev: Blizu smo rešenja spora sa Grčkom


Prema njegovim rečima, promena makedonskog Ustava, kojom bi se jasno stavilo do znanja da Makedonija ne polaže pravo ni na kakvu grčku teritoriju preti da osujeti dogovor.


Zaev se nada da će sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom naći kompromis pre NATO samita u Briselu 11. i 12. jula.


"Optimističan sam. Veoma je teško, svesni smo toga. Ali bilo bi pametno za obe strane da se rešenje nađe što je pre moguće. Sada, novi zahtev od Grčke je da moramo da promenimo naš Ustav. Ali ustav je domaća knjiga pravila. Nema implikacija izvan zemlje. U svakom slučaju, promena Ustava ne bi bila konačna garancija, jer bi nova vlada u budućnosti mogla ponovo da ga izmeni", rekao je Zaev za FT.


Posrednik između Grčke i Makedonije je Metju Nimic, a Zaev i Cipras odlučuju o pet predloga novih imena: Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija.


Zaev je za sada izrazio nezadovoljstvo imenom Nova Makedonija, jer kako kaže, nije geografski precizno, ali dodaje da je otvoren za pregovore oko ostalih predloga imena.


FT navodi da se očekuje, u slučaju da dve strane postignu dogovor pre 28. i 29. juna, da EU donese odluku o formalnom datumu početka pregovora o članstvu Makedonije u EU, a da bi put ka članstvu u NATO mogao da počne dve nedelje kasnije.


Zaev je rekao da bi integracija Makedonije u zapadne alijanse trebalo da se nastavi, uprkos ruskom protivljenju članstvu Makedonije u NATO.


"Rusija nema ništa protiv naše integracije sa EU, međutim, nisu tako pozitivni u vezi naše integracije sa NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Trebalo bi da znaju da nemamo drugu alternativu za našu državu sem integracije sa EU i NATO', rekao je Zaev za FT.


Kako navodi FT, ukoliko Zaev i Cipras dođu do rešenja, biće im potrebna podrška makar dela opozicije, kako bi predlozi prošli kroz parlamente, što možda neće biti lako.


"Prisutno je mnogo nacionalizma, mnogo kritika, osoba i grupa koje su protiv dogovora u obema država", naglasio je Zaev.


Trenutno, makedonska nacionalistička opozicija bojkotuje dogovor u Skoplju. Grčku očekuju izbori iduće godine, a opoziciona partija Nova demokratija insistira na tome da Makedonija mora da promeni svoj ustav i ne izgleda kao da će pomoći Ciprasu, zaključuje FT.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva