:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

133

Zabrinutost zbog niske cene malina, rešenje u preradi

Pred početak ovogodišnje berbe malina Jordan Mojsilović, kao i drugi proizvođači u ariljskom kraju, oglasio je potrebu za beračima. Na oglas su se javili zainteresovani radnici iz cele Srbije, ali i iz BiH i Makedonije.

"Radne snage ima koliko hoćete. Mene su zvali preko 200, 300 radnika. Međutim, na ovu cenu nikakve matematike nema da platimo radnike. Ako bi je sami obrali, ono malo što imamo na nuli smo, ne možemo da platimo hemiju, veštačko đubrivo i dosadašnji naš rad", kaže Mojsilović, proizvođač iz Radaljeva.

Informacija da bi akontna cena mogla biti 100 dinara zabrinula je podjednako proizvođače i berače, ističe predsednik Asocijacije "Malinari Srbije".

"Ovakve su samo situacije kad premine najbliži u porodici, ne znate šta reći, primate saučešće, kao za ovu cenu što su ponudili tajkuni, monopolisti na teritoriji cele Srbije", rekao je Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije malinara.

Kampanja berbe malina u tom delu Srbije zvanično bi trebalo da počne od nedelje.

U ariljskom kraju prve maline već su sazrele, što se ne bi moglo reći i za cenu, jer je ona još uvek nepoznanica. To nam je potvrđeno i u Zemljoradničkoj zadruzi "Agro eko voće", gde već primaju prve količine malina. Svake godine početak sezone je stresan, a ključ rešenja je u Srbiji.

"Mi smo jedni od najvećih svetskih proizvođača maline, s tim što imamo – 90 posto nam je izvoz sirovine. Znači, jednostavno mi smo sirovinski rudnik, gde svi ti što kupuju od nas, prerađuju pa nam vraćaju prerađevine po tri-četiri puta skupljim cenama", kaže Božo Joković, direktor zadruge "Agro eko voće" iz Arilja.

Zbog toga će stotinak zadrugara iz Arilja pokušati da preradom, ali i plasmanom svežih malina na srpske pijace pospeše potrošnju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva