:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 07, 2018   12:05

0

173

Za trgovanje insajderskim informacijama do osam godina zatvora

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona počinje danas, a prvi okrugli sto održaće se 11. maja u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, dok će drugi biti održan 15. maja u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu. 

Predviđeno je da javne rasprave traju do 1. juna ove godine. 

U Ministarstvu trgovine kažu za Tanjug da je postojanje uređenog robno-berzanskog tržišta "pokazatelj sigurnosti i konkurentnosti određene privrede", a formiranje robne berze, što je predviđeno ovim Nacrtom, trebalo bi da dovede do, kako navode, lakšeg zaključivanja trgovinskih poslova, formiranja tržišnih cena, podsticanja privrednog razvoja. . . 

U Srbiji, navode u Ministarstvu, ne postoji odgovarajući pravni okvir za razvoj robnih berzi, pa će se ovim zakonom, kada bude usvojen, regulisati berzansko poslovanje i na taj način, ocenjuju, privreda Srbije, posebno mala i srednja preduzeća i poljoprivrednici, zaštiti od iznenadnih poremećaja na tržištu. 

Nacrt predviđa formiranje robne berze kao akcionarskog društva te da svako može biti akcionar na budućim robnim berzama, izuzev držvanih službenika i funkcionera, osim u situaciji kada država ima vlasnički udeo u berzi. 

Nije dozvoljeno da robna berza u svoje ime i za svoj račun trguje, a zaposleni i članovi uprave ne mogu davati savete o trgovanju, dok predmet trgovanja na robnoj berzi ne mogu biti devize, efektivni strani novac, plemeniti metali i električna energija. 

Kako se navodi u Nacrtu zakona, članovi robne berze mogu biti domaća i strana pravna lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva. 

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva