:

:

TV Most

clock

Avgust 23, 2017   12:05

0

142

Za tehnološki napredak važna saradnja sa privredom

Nakon obilaska Insitituta i prezentacije potencijala i pravaca razvoja te ustanove, ministar Šarčević je rekao da Lola ima potencijale da bude konkurentna na tržištu.

"Nastojimo da sa privredom ostvarimo intenzivnu saradnju u svrhe tehnološkog razvoja. Lola ima potencijale da kao privredni insititut bude konkuretan na tržištu", rekao je Šarčević, a prenosi u saopštenju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predsednik Skupštine instituta Mirko Komatina je naglasio da je institut "Lola" potreban nauci, privredi i Srbiji, kako zbog modernizacije kapitalnih mašina za potrebe EPS-a i odbrambene industrije, koju može obavljati jedino ovaj institut, tako i zbog činjenice da je reč o jedinom institutu u Srbiji koji izvodi dinamička ispitivanja hidro i termo agregata i koji kroz saradnju sa Mašinskim fakultetom može projektovati, proizvesti i pustiti u rad postrojenje male hidroelektrane, po sistemu ključ u ruke.

"Zajedno možemo učiniti da institut bude centar za razvoj novih proizvodnih tehnologija i oblasti obnovljivih izvora energije", rekao je Komatina.

Državni sekretar Vladimir Popović rekao je da su u toku završne procedure za novi projektni ciklus i da je namera Ministarstva da zadrži u sistemu sve važne istraživače.

"Svesni smo da ako jedan institut prestane da postoji teško da ćemo drugi napraviti", rekao je Popović.

Kako je saopšteno, sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra za tehnološki razvoj Saša Stojanović, članovi Skupštine i Naučnog veća "Lola" instituta.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva