:

:

TV Most

clock

Jul 21, 2015   12:05

0

140

Za sedam dana u Srbiji 576 požara

Stevanović je, na TV Pink, rekao da se od tog broja 96 požara dogodilo na građevinskim objektima, a 53 na saobraćajnim sredstvima.

Najčešći uzroci su nemar sa dominantnim ljudskim faktorom, ali su mogući uzroci i tehnička neispravnost uređaja, koji koriste električnu energiju i namerne paljevine, istakao je Stevanović.

Sektor ima broj vatrogasaca shodno veličini štićene teritorije, 27 organizacionih delova na čitavoj teritoriji Srbije, a na osnovu najava i indeksa Republičkog hidrometeorološkog zavoda obavlja se dodatna mobilazacija snaga i sredstava, kazao je Stevanović.

Stevanović je ukazao na važnost prevencije, da se kroz kampanje razvija bezbednosna kultura i da je napisan "Porodični priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama", jer su štete od požara ogromne.

Govoreći o zaštiti od požara, Stevanović je naglasio da je u urbanoj sredini najbitnije sačuvati hladan razum, napustiti prostoriju, obaviti zaptivanje vrata nakvašenim ćebadima i peškirima i najkraćim mogućim putem evakuaciju i pozvati vatrogasce.

On je naglasio da je zabranjeno spaljivanje na otvorenom prostoru ostataka strnih useva i biljnog otpada, smeća i paljenje vatre u blizini šumskih kompleksa.

"Pojačane kontrole su već u toku u saradnji sa komunalnom policijom", istakao je Stevanović.

Ministarstvo je prosledilo svim lokalnim i gradskim štabovima za vanredne situacije informaciju o toplotnom talasu koji se očekuje ovih dana u smislu preduzimanja preventivnih mera, dodao je Stevanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva