:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

112

Za rekonstrukciju tvrđave Ram 1,1 milion evra

'Ramska tvrđava predstavlja značajan turistički potencijal ne samo Velikog Gradišta već i ovog dela Srbije', rekao je Ljajić.

Dodao je da 600 godina ništa nije učinjeno da se tvrđava rekonstruiše, a da su sada radovi na rekonstrukciji u toku zahvaljući Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju.

'Od 2013. godine do trenutka kada će projekat da bude završen biće uloženo više od 1.100.000 evra i to su značajna sredstva koja će omogućiti da ova tvrđava bude mesto koje će obilaziti domaći i strani turisti', rekao je Ljajić.

Kako kaže, cilj je da se na taj način poveća i obogati turistička ponuda i to ne samo Velikog Gradišta već nekoliko lokalnih samouprava, a pre svega Golupca i Požarevca.

Prema njegovim rečima, cilj je da imamo kulturnu turističku rutu koju ćemo ponuditi domaćim i inostranim turistima koja će podrazumevati obilazak Viminacijuma, Ramske i Golubačke tvrđave.

Ministar je podsetio i da je Golubačka tvrđava, takođe, u fazi rekonstrukcije.

'Prošle nedelje su odobrena dodatna sredstva od strane EU iz IPA projekta 2016. godine koja će omogućiti da u potpunosti bude rekonstruisana i Golubačka tvrđava', rekao je Ljajić.

Ponovio je da je cilj da se poveća broj turista u Velikom Gradištu za 20 odsto odmah nakon što tvrđava bude završena.

Kako kaže, nakon toga i posle dodatnih uloganja i investicija koje ćemo imati u ovom delu zemlju cilj je da taj procenat i rast broja turista bude i do 30 odsto.

"Nadamo se da će to puno značiti za ekonomski razvoj Velikog Gradišta i čitavog ovog regiona', rekao je Ljajić dodajući da će izgradnjom sportskog kampa na Srebrnom jezeru Veliko Gradište imati puno toga da ponudi ne samo u oblasti kulturno-istorijskih lokaliteta već i različitih sportskih sadržaja.

Istakao je da u Srbiji ima oko 200 ovakvih lokaliteta, od čega je sedam značajnih lokaliteta i tvrđava na Dunavu.

'Dunav je jedan od tri najznačajnija turistička resursa koje ova zemlja ima. Do sada ti potencijali nisu bili iskorišćeni, a sa ovim što radimo mislim da ćemo kompletirati turističku ponudu donjeg Podunavlja i da će to biti jedan značajan turistički resurs ove zemlje', zaključio je Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgić rekao je da je važno da se nastavlja izgradnja mostova saradnje između Srbije i Turske.

Naveo je da je agencija TIKA važan činilac u tome jer finansira mnoge projekte u Srbiji, a ovo je jedan, možda, od najvećih.

'Ova tvrđava je posebno bitna za tursku istoriju i to je jedan od razloga zbog kojih je izabrana', rekao je Bilgić dodajući da je reč o velikom projektu čiji je cilj unapređenje turističke ponude ovog regiona.

Rekao je da je Turiska zadovoljna što u tome može da pomogne, navodeći da je sledeći stepenik, nakon rekonstrukcije, dolazak još više turističkih gostiju iz Turske, ali i drugih zemalja.

'Već imamo uvećano prisustvo turista iz Turske u Beogradu i Novom Sadu i evo nove lokacije za njih', rekao je Bilgić.

Koordiinator Turske razvojne agencije (84, TIKA) za Srbiju Mehmed Bajrak rekao je da radovi na Ramskoj tvrđavi datiraju još od 2013. godine kada počelo osvetljenje.

'Nakon toga u saradnji sa opštinom i Zavodom za zaštitu kulture urađen je projekat restauracije Ramske tvrđave i ove godine smo počeli zvanično sa radovima restauracije', rekao je Bajrak dodajući da je predvođeno da se projekat završi 2018. godine.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva