:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

158

Za prekid štrajka u prosveti, dva puta po 7.500

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je Tanjugu da bi kroz dve nagrade, novogodišnju i vidovdansku, prosvetni radnici mogli da dobiju oko 15.000 dinara, što bi dovelo da se štrajk koji traje dva meseca okonča 26. januara kada treba da budu postpisani PKU i sporazum sindikata i Ministarstva prosvete.

Član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović kaže da u tom sindikatu neće da pominju cifre jer, kako kaže, ne znaju čime raspolaže budžet.

"Nezvanično, po informacijama koje su dobile kolege iz drugih sindikata radi se o sumi od 13.000 do 15.000 dinara za obe nagrade, ali ne bih da prejudiciram", rekao je Jović i naveo da će prosvetari očigledno morati da se pomire sa manjom platom ali bi satisfakcija donekle mogle da budu ove dve nagrade, predviđene u PKU.

On je naveo da se i danas nastavljaju razgovori u Ministarstvu prosvete i istakao da će odluka o prekidu štrajka zavisiti od visine ponuđenih nagrada.

Jović je naveo da je posebnim kolektivnim ugovorom postignut dogovor o načinu zasnivanja radnog odnosa u ustanovama obrazovanja.

"Insistirali smo da se prvo reši problem tehnoloških viškova i ljudi koji su zasnovali radni odnos sa nepunim radnim vremenom, što smo tokom jučerašnjih pregovra uspeli da usaglasimo", rekao je Jović.

On je naveo da će po ugledu na rešenje za PKU u uzdravstvu, i u prosveti biti uvedena jubilarna nagrada za 35 godina staža.

Do sada su imali jubilarne nagrade za 10 godina staža (dobijali su pola plate), za 20 godina (jedna plata ) a za 30 godina sledila je jedna i po zarada. Plan je da zaposleni sa 35 godina staža dobije dve plate.

Jović je objasnio da su u prosveti i do sada imali pravo na novogodišnju nagradu ali da nije isplaćena od 2009. godine jer je za državu bila predviđena samo mogućnost isplate te nadoknade.

"Sada se obavezala i dogovorili smo se da to mora da iplaćuje.Očekujemo da će po potpisivanju sporazuma, najverovatnije u ponedeljak, 26. januara, biti isplaćena jedna od tih nagrada", rekao je on.

Vidovdansku nagrada prosvetni radnici će, ako bude potpisan sporazum, dobijati na kraju nastavne godine, a sindikati su, prema Jovićevim rečima, uspeli i da izdejstvuju da zaposeni dobijaju tri plate prilikom odlaska u penziju, kroz takozvanu otpremninu.

PKU reguliše i nadonkanu za predsednika sindikata i ta stavka je, kako je rekao Jović, ostala kao i do sada.

"Kolektivni ugovor je jedan od štrajkačkih zahteva a sledeće treba da bude potpisivanje sporazuma i tek kada se potpiše, izaći ćemo iz štrajka i normalizovati nastavu", rekao je Jović i naveo da je predlog sporazuma danas na sednici Štrajkačkog odbora i Predsedništa Unije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva