:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2017   12:05

0

231

Za predsednika Slovenije se kandidovalo pet žena


Kandidovale su se Suzana Lara Krause iz Slovenačke narodne stranke SLS, zatim Ljudmila Novak, predsednica opozicione Nove Slovenije (NSI), ispred Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše je evroparlamentarka Romana Tomc,  a ispred Stranke modernog centra (SMC) premijera Mira Cerara je aktuelna ministarka obrazovanja Maja Makovec Brenčič. 



Penzionisanu učiteljicu Angelce Likovič podržava konzervativna vanparlamentarna stranka "Glas za decu i porodicu". 


Među konkurentima aktuelnog predsednika Boruta Pahora su i dva lokalna političara – gradonačelnik Kopra Boris Popovič i gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec.



Popovič je, prenose mediji, vrlo popularan u svom gradu, ali se za njim vuku političke i pravosudne afere, te nema mnogo izgleda za dobijanje većeg broja glasova, dok neki misle da bi upravo Šarec mogao biti Pahorov konkurent u drugom krugu izbora ako do njega dođe.



Reč je o uspešnom gradonačelniku gradića blizu Ljubljane koji kaže da je došlo vreme da politiku u svoje ruke preuzme mlađa generacija političara.



Ankete predviđaju da bi on mogao da dobije najviše podrške među glasačima posle Pahora, ali mu kao glavnu slabost pripisuju relativno političko neiskustvo u odnosu na aktuelnog predsednika koji se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.


Aktuelni predsednik Borut Pahor smatra se apsolutnim favoritom, a jedina dilema je da li će pobedu odneti već u prvom krugu ili će morati da ide u drugi krug.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva