:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Avgust 14, 2018   11:32

0

150

Za PKB zainteresovana jedna firma, za RTB Bor sedam

Stevanović  je pozvao sve koji misle da je početna cena od 104,5 miliona evra za PKB veoma niska, da uzmu i da plate tu nisku cenu za to preduzeće.

“Naravno da cena nije niska. Imamo procenjenu vrednost koja je 208 miliona evra i sa druge strane po zakonu o privatizaciji početnu cenu koja je 50 odsto procenjene. Kada dođe do nadmetanja i kada se postupak okonča, imaćemo realnu vrednost PKB-a”, rekao je Stevanović za Prvu i podsetio da rok za podnošenje ponuda ističe 20. septembra.

Kako kaže, to što je država odredila minimalnu cenu, ne znači da neko sutra taj PKB ne može da plati milijardu, dve ili pet milijardi dolara.

“Ali, ti genijalci koji smatraju da je cena niska i da je sve bescenje, zamolio bi ih da oni kupe po toj niskoj ceni PKB i da nastave poslovanje. Otkupljena je jedna dokumentacija, ima vremena do 20. septembra i očekujem da i ovde bude utakmica kao što je slučaj za RTB Borom. Daćemo sve od sebe da ovu transakciju uspešno okonačam”, rekao je on.

Kada je reč o RTB-u Bor, sedam kompanija je otkupilo tendersku dokumentaciju, a sudeći po globalnim ekonomskim kretanjima i iskustvima sa Železarom Smederevo Kinezi bi mogli da budu najozbiljniji ponuđači, naveo je Stevanović.

Dodaje da će to, ipak, zavisiti od ponuda koje će biti otvorene 20. avgusta.

Zainteresovane su kompanije sa svih strana sveta, od Kanade, Bugarske, Makedonije, Rusije, Kine, Srbije...

 “Ko najbolje ponudi i za kompaniju i državu, taj će biti strateški partner kroz dokapitalizaciju”, naveo je Stevanović.

Za MSK nije bilo zainteresovanih na drugom tenderu koji je okončan 10. avgusta, iako to preduzeće sada pozitivno posluje, rekao je Stevanović.

On je rekao da su imali u Ministarstvu privrede razgovore sa potencijalnim kupcima, da su imali i pisma o zainteresovanosti, ali da je izostalo javljanje na poziv.

“MSK ima pozitivno tekuće poslovanje, tako da na srednji rok sigurnost za radnike i državu postoji. Ali dugoročno rešenje, MSK očekuje privatizacija i natavićemo u tom pravcu da radimo. Da tražimo potencijalne investitore, a sa druge da održavamo pozitivno tekuće poslovanje”,  rekao je Stevanović.

Ističe da će Azotara morati da ode u stečaj zbog obaveza većih od 200 miliona evra i da će iz stečaja uslediti privatizacija.

On je rekao da su istorijski gubici katastrofalni i da postoji negativno tekuće poslovanje.

“Ne postoji način da se to u redovnoj proceduri razreši. Zaista verujem da je za Azortaru stečaj spas. Mi ćemo na taj način imovinu da koserviramo i sačuvamo. Svi radnici će uzeti socijalni program, a eventualno kroz proces stečaj ukoliko bude zakupa do prodaje, deo radnika će svakako tamo nastaviti da radimo ako bude zainteresovanih, a verujem da hoće, po prodaji ti ljudi će moći da nastave tamo da rade”,  kazao je on.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva