:

:

TV Most

clock

April 16, 2018   12:05

0

143

Za obnovu sirijske ekonomije potrebno 400 milijardi dolara


Reči sirijskog predsednika je citirao Dmitrij Sablin, koordinator grupe u ruskoj Dumi zadužen za odnose sa Sirijom, koji je sa ruskom delegacijom boravio u Damasku, prenosi Raša tudej.




"Važno pitanje je obnova infrastrukture. To će koštati ne manje od 400 milijardi dolara i biće potrebno od 10 do 15 godina", rekao je Sablin citirajući Asada.


Sirijski predsednik je rekao i da ne očekuje da naftne i gasne kompanije sa Zapada posluju u njegovoj zemlji.



"Ovde ne čekamo na zapadne kompanije, naročito u oblasti nafte i gasa. Razgovarao sam sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju. želimo da ovde rade ruske kompanije, i očekujemo njihov brzi ulazak na naše tržište", rekao je sirijski predsednik.



Premijer Sirije Imad Hamis obećao je povoljne uslove za ruske kompanije koje posluju u njegovoj zemlji, a dve strane su, prema rečima ruske delegacije, razgovarale i o socijalnom i ekonomskom razvoju ruskih i sirijskih regiona.



"Fokusirali smo se na probleme povezane sa logistikom i bankarskim sektorom, kao i o obnovi Sirije", izjavio je Sablin.



Satelitski snimci pokazali kratere na sirijskim lokacijama



I dok Sirijci tvrde da pojedini gađani ciljevi nisu pretrpeli nikakvu štetu, satelitski snimci u koje je imao uvid CNN, pokazuju, naprotiv, da je u Siriji pričinjena šteta ogromna.



Američko Ministarstvo odbrane u subotu rano ujutru objavilo je mapu na kojoj se vide tri sirijska cilja.



CNN je prosledila tu mapu dvema slikovnim satelitskim kompanijama Digital.com i Planet.com.



Na satelitskim snimcima tih kompanija vide se ekstenzivna oštećenja na ciljevima koji navodno imaju veze sa sirijskim hemijskim oružjem.



SAD, Francuska i Britanija pokrenule su zajedničku vojnu akciju u petak noću ispalivši 105 raketa na tri cilja u Siriji.



Nedugo nakon što su vazdušni napadi počeli, predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da su sva tri cilja "povezana" sa sirijskim hemijskim vojnim programom.



Portparolka Pentagona Dejna Vajt, izjavila je u subotu da su napadi uspešno pogodili ciljeve.



Rusija, koja podržava sirijsku vojsku, saopštila je da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela 71 od 103 krstareće rakete.



I pored toga što su Rusi izvestili da je u napadu pogođeno više vojnih aerodroma, industrijskih i naučnih postrojenja, Sirijci tvrde suprotno, naveo je CNN.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva