Vladajući SDSM i premijer Zoran Zaev zakazali su sa koalicionim partnerima slavlje u 14 makedonskih gradova, povodom poziva koji je stigao iz Brisela.




Istovremeno, lider najuticajnijeg opozicionog VMRO-DPMNE Kristijan Mickoski pozvao je građane da se priključe protestu koji će biti održan u nedelju u 13 sati u Kavadarcima.



Podsećanja radi, savez VMRO-DPMNE je za vreme svoje desetogodišnje vladavine bio za ulazak Makedonije u EU i NATO, pa se postavlja pitanje da li su promenili svoj stav i zašto?



Politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski kaže da je sporan put kojim se ide ka tom cilju, a ne promena u stavovima u VMRO.



- VMRO nije protiv NATO, ta teza ne stoji, oni svoju politiku nisu promenili po ovom pitanju, ali su protiv načina na koji će Makedonija sutra ući u NATO, a to je promena imena države posle sporazuma sa Grcima. Dakle, VMRO je protiv rešenja koja su sadržana u tom sporazumu i oni misle da to nije dobar put da se uđe u NATO i EU, jer je cena koja se plaća previsoka - objašnjava naš sagovornik iz Skoplja.