:

:

TV Most

clock

Oktobar 21, 2015   12:05

0

151

Za isti posao iste plate, najviša 165.000

On je Tanjugu rekao da je cilj donošenja zakona da zaposleni za istu vrstu posla bez obzira u kom delu javnog sektora rade dobijaju iste plate, te da zakon neće u prvom trenutku nikome "dirati" plate, ali će se ići na smanjenja onih plata koje sada "štrče" u sistemu i prave veliku razliku.

Maravić je precizirao da je Nacrtom zakona o platama predviđeno da sistem plata bude postavljen tako da one budu u rasponu od 1: 7, 5, što znači da ako je najniža minimalna plata utvrđena na 22.000 dinara, najviša može da bude sedam i po puta 7, 5 veća, što je oko 165.000 dinara.

Nije cilj zakona da nekom poveća ili smanji platu odmah, smisao zakona je da sistem bude jasan, transparentan i uporediv, rekao je Maravić.

"Ovim zakonom pre svega ćemo preračunati sve plate u nov, upravljiv sistem bez da se ikome poveća ili smanji plata. Tek usvajanjem sektorskih zakona koje ne možemo očekivati pre aprila počećemo da regulišemo plate. Dok se ne steknu finansijski uslovi za njihovo povećanje ne možemo na to računati, ali će se ići na smanjenja onih plata koje sada štrče u sistemu i prave veliku razliku", rekao je Maravić.

On je kazao da je sada ova oblast veoma neuređena, a cilj je da se omogući transparentan sistem i da se jasno zna zašto neko dobija određenu platu na određenom radnom mestu.

"Sistem je sada tako uređen da postoji preko deset različitih osnovica, postoji veliki broj platnih razreda, koeficijenata i sistem se uređuje različitim pravnim aktima. Ovim Nacrtom zakona se omogućuje da sistem bude pošten, da bude transparentan, da se njime može upravljati na način koji je jasan svakom građaninu", rekao je Maravić.

On je kazao da je u ovom trenutku teško reći koliko zaposlenih bi po novoj sistematizaciji moglo dobiti veće zarade, a za koji broj će one biti niže od dosadašnjih.

"Da li će nekome biti veća plata zavisi od finansija, budžeta, od stanja u ekonomiji i dodatoj vrednosti koju kao društvo proizvedemo i onoga što se proceni da je racionalna ukupna masa plata kojom vlada i javni sektor smeju da raspolažu za sve zaposlene u javnom sektoru", rekao je Maravić.

U prvoj fazi će se najpre definisati novi koeficijenti i platni razredi će se primeniti na sve kako bi plate mogle da se porede međusobno.

"Tek pošto se čitav taj posao koji traje od danas pa narednih godinu dana završi moći ćemo da kažemo kome će plate dugoročno i zašto padati ili rasti", rekao je Maravić.

Osim platnih razreda zakon predviđa i jedinstveni katalog zvanja i radnih mesta i metodologiju kojom će se razvrstavati konkretna radna mesta u 60 platnih razreda, i po kojima će dobiti određeni koeficijenat.

"Osnovni princip je da se dobije ista plata za isti posao", podvukao je Maravić.

To će naglasio je, značiti da svako radno mesto mora da se sagleda sa aspekta složenosti posla koji se na tom radnom mestu obavlja i sa aspekta kompetentnosti ljudi koji na tom radnom mestu treba da rade, kao i njihova stručna sprema i iskustvo.

Takođe će se gledati i odgovornost koju nosi to radno mesto, složenost posla, obuke koje su važne za rad u državnom organu i u kojoj meri zaposleni ostvaruju komunikaciju, na kom nivou i sa kim.

Naravno, u obzir će se uzimati i uslovi rada, rekao je Maravić i naveo primer vozača kola hitne pomoći koji, kako je kazao, zbog uslova u kojima radi, treba da ima veću platu od nekog drugog vozača koji vozi neku drugu vrstu vozila.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru praktično počinje danas i trajaće do 10. novembra, a poželjno je da od svih zainteresovanih i stručne javnosti dobijemo dobre sugestije i primedbe kako bi se zakon popravio, kazao je Maravić koji očekuje da zakon do kraja godine bude usvojen.

Za sada Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru predviđa izuzetak za javna preduzeća čiji je osnivač republika, lokalna samouprava ili pokrajina, privredna društva i Vojsku Srbije, jer je njihova priroda posla u značajnoj meri drugačija od ostatka javnog sektora.

Maravić je kazao da postoji mogućnost da se zakon "doradi" pa da obuhvati i plate zaposlenih u javnim preduzećima ili da se donese poseban zakon kojim će se u okviru istih principa i to pitanje urediti.

"Sigurno se neće desiti da to pitanje ostane neuređeno", poručio je Maravić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva