:

:

TV Most

clock

Januar 05, 2016   12:05

0

147

Za investicije i remont u Kolubari 140 mln evra

On je, obilazeći površinske kopove Baroševac Rudarskog basena Kolubara, rekao da je iz razgovoara sa upravom u Kolubari dobio potvrdu za ono što je Ministarstvo procenilo, a to da daleko više treba ulagati u rudarski sektor.

"Mi ćemo prema planu poslovanja za 2016. godinu imati oko 140 miliona evra za investicije i održavanje, to jest remonte u Kolubari. Mislim da će to biti dobro uložen novac EPS u dalje osposobljavanje i jačanje ruradskog sektora", naglasio je Antić.

Ministar je ukazao da jedan "glodar" proizvede 20 odsto uglja u Kolubari, a to kada se pretvori u električnu energiju, predstavlja 12 odsto srpske struje.

"Ta mašina zaslužuje da ima vrhunsko održavanje, remonte. Bezbednost i sigurnost našeg energetskog sektora zavisi upravo od nekoliko ovakvih mašina", podvukao je Antić dodajući da su planirane investicije znak sigurnosti da će energeteski sistem biti u potpunosti stabilan.

Antić je, u izjavi novinarima, podsetio da je porteklih dana bila kompleksna situacija, sa veoma niskim temperaturama, praćenim vetrom, što je uslovilo visoku potrošnju, a samim tim i visoku proizvodnju električne energije.

"Ključan doprinos visokoj proizvodnji je dao termo sektor. Termoelektrane su proizvodile vsise od 80 procenata električne energije za potrebe građana Srbije, a sve te termoelektrane nahranio je naš rudarski sektor", podvukao je on.

Antić je s tim u vezi iskazao veliku zahvalnost u ime vlade i Ministarstva ljudima koji su u ekstremnim uslovima uradili veliki posao.

"U protekla tri dana u proseku je iz Kolubare prema TENT-u izvučeno oko 70.000 tona uglja dnevno. To su velike količine, iako ne maksimumi. Sa stabilizacijom vremenskih prilika vratićemo se maksimalnim količinama od 90.000 tona dnevno", kazao je on.

Antić je, kako je preneo, sa čelnim ljudima svih kopova u Kolubari definisao prioritete za dalje unapređenje proizvodnje, dati su odgovori na neka otvrorena pitanja, koja su pre svega mučila radnike, a vezana su za brže sprovođenje javnih nabavki.

Ministar je naglasio da rudare treba na neki način nagraditi, što će biti učinjeno, jer oni rade pod najtežim uslovima.

"Sada nailazi nekoliko toplijih dana i u tokm periodu EPS i EMS će dalje utegnuti sistem i pripremiti se za nove talase hladnog vremena i snežnih padavina koje nas očekuju", zakljucico je Antić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva