:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Avgust 01, 2017   12:40

0

133

Za dva dana prvi test za formiranje prištinskih iinstitucija

Poslanici koalicije PAN (Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo) na sednici 3. avgusta predložiće Kadrija Veseljija za novog predsednika parlamenta, uvereni da će dobiti 61 glas, koliko mu je potrebno da nastavi da obavlja istu funkciju, kao i u prethodnom sazivu skupštine.

Da bi Veselji dobio 61 glas, potrebno je da za njega glasaju poslanici Srpske liste, manjinskih partija i dva poslanika iz pokreta "Samoopredeljenje" ili koalicije "LAA" (Demokratski savez, Alijansa za novo Kosovo i Alternativa).

Iz "Samoopredeljenja" i koalicije "LAA" ističu da njihovi poslanici neće podržati kandidaturu Veseljija, poručivši istovremeno da će neuspeh izbora predsednika parlamenta potvrditi nemogućnost da i Ramuš Haradinaj, kao kandidat za mandatara koalicije "PAN", formira buduću kosovsku vladu.

Odlazeći kosovski premijer i lider Demokratskog saveza Isa Mustafa tvrdi da koaliciji "PAN" nedostaje potreban broj glasova za formiranje nove vlade.

"PAN nema ni glasove ni ljude. Na izborima su osvojili četvrtinu glasova i to ne predstavlja većinu za izbor novih institucija. U ovom društvu, svi moraju biti odgovorni za svoje poteze", istakao je Mustafa, čija stranka sa "Samooprdeljenjem" čeka neuspeh koalicije PAN, kako bi dobili pravo na formiranje nove vlade.

Dva dana uoči konstitutivne sednice skupštine iz koalicije PAN stižu protivrečnosti oko obezbeđivanja glasova za izbor predsednika skupštine i vlade.

Poslanici "Inicijative za Kosovo", članice PAN-a, izjavili su da ne znaju da li su čelnici te koalicije obezbedili 61 glas, dodajući da odgovornost leži na Kadriju Veseljiju i Ramušu Haradinaju.

Poslanik "Inicijative" Zafir Beriša otkriva da i u PAN-u postoje glasovi koji favoriziraju nove izbore, koji bi bili održani nakon formiranja novog saziva skupštine.

"U slučaju da vlada ne bude izabrana, Kosovo će ići na vanredne izbore. Ovo je vrlo verovatno da će se desiti, jer čak i u DPK-u daju prednost izborima, kako bi izbegli ovu situaciju", rekao je Beriša.

Iz PAN-a sada odstupaju i oko izbora nove vlade u danu kada će biti biran i predsednik skupštine. Kažu da će vlada biti formirana brzo nakon izbora predsednika parlamenta i u zakonskom roku.

Izgleda da su neostvariva obećanja Ramuša Haradinaja da će u istom danu biti konstituisan parlament, izabran njegov predsednik i biti formirana nova kosovska vlada.

Analitičari kažu da je za formiranje vlade potrebno da onaj ko ima većinu, o tome obavesti kosovskog predsednika, koji zatim određuje mandatara. On potom pokreće konsultacije sa strankama.

Proceduralno, kažu analitičari, potrebno je više dana da se zaokruži proces pred izglasavanje predloga za formiranje nove vlade u kosovskoj skupštini.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva