:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2015   12:05

0

168

Vulin:Uskoro donatorska konferencija o azilantima



Vulin je rekao Tanjugu i da će predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić organizovati regionalnu konferenciju na tu temu, na kojoj će pozvati i ostale zemlje, koje su ugrožene po tom pitanju, da nađu zajedničko mišljenje i rešenje.

"Očigledno je da je Srbija jedna od najugroženijih zemalja, ali je i jasno da nijedna zemlja sama ne može da se izbori sa tim problemom, a sada vidimo da ni Evropska unija ne može sama da pronađe rešenje", rekao je Vulin.

On je kazao da se procenjuje da je Siriju napustilo blizu devet miliona ljudi, i da nigde na svetu ne postoje kapaciteti za prihvat tolikog broja ljudi.

Vulin je naglasio da je siguran da će azilanti u Srbiji biti prihvaćeni na adekvatan način i da će biti i zdravstveno i na svaki drugi način zbrinuti.

"Ovo je jedini deo Balkana na kom niko od azilanata nije zlostavljan, nije opljačkan, niko nije šikaniran, zato što mi znamo kakva je to muka jer je, na žalost, u poslednjih 20 godina u Srbiju došlo više od 800.000 izbeglica", rekao je Vulin.

On je istakao da se u Preševu gradi centar za prihvat azilanata, gde bi oni dobili adekvatan tretman i potrebna dokumenta.

"Mi imamo određene međunarodne obaveze i obavezni smo da prihvatimo svakog ko zatraži azil i da mu izdamo određenu potvrdu sa kojom on slobodno može da se kreće po našoj teritoriji", objasnio je Vulin, dodajući da se nakon prijema azilanti upućuju u prihvatne centre, gde prolaze obavezne lekarske kontrole.

Prema Vulinovim rečima, lekarske kontrole se obavezno sprovode kako zbog samih azilanata, tako i zbog lokalnog stanovništva.

Vulin je na kraju rekao da je jasno da ogromna većina azilanata nema cilj da ostane u Srbiji, već da želi da stigne do EU.

"Zna se da azilanti u EU ulaze već u Grčkoj, a zatim preko Makedonije dolaze u Srbiju, odakle žele da produže dalje ka Zapadnoj Evropi, i to je problem koji Srbija sama ne može da reši, niti na njega može da utiče", zaključio je Vulin.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva