:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2015   12:05

0

122

Vulin: Vraćanje izbeglica u Srbiju nije moguće

"Kada bi stvari bile tako jednostavne migrantske krize ne bi ni bilo, jer bi svaka zemlja jednostavno vratila migrante onoj prethodnoj, i tako sve do zemlje porekla", rekao je Vulin, reagujući na danas saopšten stav Evropske komisije da države članice EU, na osnovu ugovora o readmisiji, imaju pravo da migrante koji su prošli kroz Srbiju, a u EU im je odbijen zahtev za azil, vrate nazad.

"To bi značilo poništavanje prava na azil, jer bi svako ko traži azil mogao biti vraćen", rekao je Vulin i naveo da ugovori o readmisiji predviđaju saglasnost obe strane da migranti budu vraćeni.

"To nije moguće, niti će tako biti, a ni u Evropskoj komisiji ne očekuju da će se to desiti", kazao je Vulin novinarima posle sastanka sa evropskim komesarom za vanredne situacije i humanitana pitanja Hristosom Stilijandesom.

Srpski ministar je rekao da je od Stilijandisa zatražio pomoć iz fondova EU za civilnu zaštitu radi zbrinjavanja migranata i da je u Komisiji čuo pohvalne reči na račun ponašanja Srbije u izbegličkoj krizi.

"Komesar je rekao da je iskreno impresioniran time što je 140.000 ljudi prošlo kroz našu zemlju bez i jednog incidenta, i da su svi dobili neophodnu pomoć, hranu i lekove, pa i ljudsku podršku", kazao je on.

Vulin je rekao da je od Stilijandisa dobio podršku za pomoć organima civilne zaštite Srbije, kako bi se obnovile zalihe.

On je, međutim, istakao da rešenja izbegličke krize neće biti sve dok EU ne formuliše zajedničku politiku.

"Ili će EU naći celovito rešenje po kome će sve zemlje pogođene migrantskom krizom, bile one članice ili ne, raditi po istim pravilima, ili nećemo moći da govorimo o EU kakva je bila pre krize”, rekao je Vulin, koji smatra da su svi u EU svesni toga.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva