:

:

TV Most

clock

Jun 23, 2015   12:05

0

150

Vulin: Veliki pritisak pred pregovore u Briselu

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da za njega nije iznenađenje predlog da Zajednica srpskih opština funkcioniše po principu nevladine organizacije i dodaje kako je veliki pritisak na Srbiju pred razgovore sa drugom stranom.

Napominje da naši predstavnici u Briselu mogu da se izbore sa tim pritiscima i dodaje kako je glavni cilj da se za pregovaračkim stolom osiguraju interesi Srba na KiM.

Na pitanje šta su interesi Srba, Vulin ukazuje da je osnovni interes da se sačuva bezbednost Srba na teritoriji Kosova.

Ističe kako je kontrola kretanja važna zbog bezbednosti, i zato ukazuje značaj mostova i prelaza.

Kao šef radne grupe za pitanja migranata Vulin podseća da je postignut dogovor mađarske, austrijske i srpske policije koji će čuvati našu granicu sa Makedonijom.

Ukazuje kako je makedonska granica loše čuvana zbog problema u Makedoniju i dodaje kako je samo sinoć u Makedoniju vraćena grupa od oko 400 ljudi koja je nameravala da uđe na teritoriju Srbije.

Vulin podvlači da je direktor srpske policije razgovarao sa mađarskim kolegom, i napominje da o zidu koji je planirala da podigne Mađarska mogu samo da pregovaraju ali da ne mogu severnim susedima bilo šta da naređuju.

Ističe da će se danas sastati sa predstavnikom UNHCR, i podseća kako svakom migrantu naša zemlja daje maksimum standarda, koji je često viši od standarda koji oni dobijaju u zemljama EU kroz koje prolaze.

Na pitanje da prokomentariše svoju izjavu u Jadovnu kada je Alojzija Stepinca nazvao "ustaškim vikarom", Vulin ističe da govoriti istinu nije nekulturno, ali je nepristojno tvrditi da jama u Jadovnu nije bila dovoljno puna.

"Lekovito je za srpsko-hrvatske odnose govoriti o fašizaciji u političkom životu", kaže Vulin i podseća na kukasti krst koji se nedavno pojavio na fudbalskom terenu u Hrvatskoj.

Na podsećanje da nije lekovito govoriti o Stepincu u ovom trenutku kada se Srbija još zvanično o tom pitanju nije izjasnila, ministar Vulin kaže da je njegov stav jasan i pita se da li je moguće da neko ko je bio vikar ustaške vojske bude proglašen za sveca.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva