:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2015   12:05

0

123

Vulin: Sve za uspešno funkcionisanje porodice

Vulin je novinarima na svečanosti u Pionirskom gradu, kojoj je prisustvovalo oko 500 mališana i 300 hranitelja, rekao da nije važno kakva je porodica, biološka, hraniteljska ili usvojena, već da je važno da je zdrava i funkcionalna.

"Ne mogu dovoljno da se zahvalim hraniteljskim porodicama, jer su pažnja i ljubav koju daju mališanima, čiji život nije krenuo dobro ne njihovom krivicom, nešto što ne može da se izračuna i da se plati", rekao je Vulin.

Ističući da je za funkcionalnu porodicu neophodno da i celo društvo dobro funcioniše, Vulin je najavio i izmene Porodičnog zakona kao i donošnje pravilnika o hraniteljstvu.

Kako je rekao, izmenama zakona biće određeni položaj bračne i vanbračne zajednice, kao i zabrana fizičkog kažnjavanja dece.

"To ne znači da roditelj ne sme da tuče dete, već da ne sme da ga povredi. Takođe, u Porodičnom zakonu neće biti promena koje su protiv opšte prihvaćenog oblika porodice i koje su protiv onoga što Srbija smatra autentičnom i jedinom mogućom porodicom", rekao je Vulin.

Povodom ocene zaštitnika građana Saše Jankovića, da je siromaštvo rastuća pretnja porodicama u Srbiji, Vulin je rekao da poštuje svaku preporuku ombudsmana, ali da mu je žao što takve preporuke nisu stizale ranijih godina i nekim ranijim vladama.

"Manje se govorilo o brizi za porodicu kada je nezaposlenost bila 25 odsto. Danas je nezaposlenost 16,8 procenata i ne bi bilo loše da se i to uzme u obzir," rekao je Vulin.

Kako je istakao, ministarstvo će uraditi sve da porodica živi bolje i da se nezaposlenost smanji, istakavši da je aktuelna vlada jedina u Evropi koja nije smanjila socijalna davanja.

Rukovodilac programa za zaštitu dece UNICEF-a Katlin Brašić navela je da je hraniteljstvo oblast u kojoj je Srbija napredovala, ističiću da je hraniteljstvo dostupno i deci sa smetnjama u razvoju što nije slučaj u mnogim zemljama.

Ona je naglasila da je je važno što Srbija nije smanjila finansijska izdvajanja za dečje dodatke i novčanu socijalnu pomoć.

Direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Dobrila Grujić navela je da se hraniteljstvo intenzivno razvija u poslednje vreme, a da taj centar nastoji da obezbedi dobre uslove za svako dete u hraniteljskoj porodici.

Ona je precizirala da je u hraniteljskim porodicama oko 5.500 mališana, kao i da je oko 700 njih u sistemu socijalne zaštite, dok je jedan broj pod strarateljstvom.

"Nadam se da će ova vlada i njena politika doprineti da sve porodice i sva deca imaju jednaku šansu za dobru i uspešnu budućnost, a danas je poruka sa ovog skupa da su porodica i njene vrednosti značajne za svakog od nas, za svako dete, ali i značajan ljudski resusrs za svaku državu", rekla je Grujić.

Zamenica gradskog sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stojisavljević rekla je da je porodica osnov stabilnog društva i njegovog razvoja, navodeći da Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku i radi sve za očuvanje stabilnosti porodice.

Svetski dan porodice obeležava se 15. maja širom sveta od 1993. godine, kada ga je proglasila Generalna Skupština Ujedinjenih nacija kako bi ohrabrila zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva