:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

214

Vulin: Stabilnost regiona dovedena u pitanje ponašanjem Izetbegovića



U Briselu su juče održani važni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa čelnicima Evropske unije i NATO-a. Vučić je na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da je Srbija vojno neutralna i da će nastaviti da razvija saradnju sa tom organizacijom.




Gostujući u Dnevniku RTS-a Vulin je rekao da je predsednik sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za danas u podne jer je nakon izjave Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati nezavisno Kosovo zabrinut za mir i stabilnost u regionu.



"Mi čuvamo mir i stabilnost u Srbiji, građani mogu da budu sigurni u nadležne službe, da će sačuvati svakodnevni način života, da ćemo sačuvati stabilnost i mir u našoj zemlji. Ali mi ne živimo sami. Mir i stabilnost čitavog regiona je dovedena u pitanje ovakvim ponašanjem Izetbegovića. Neprihvatljivo je govoriti o drugoj zemlji u kontekstu otcepljenja njene teritorije i nadati se da će se to desiti", rekao je Vulin.



Zabrinjava, kaže, što su se među medijima i političarima u Srbiji našli oni koji su rekli da Izetbegovićeva izjava nije ništa strašno. Ističe da je velika razlika kada se takve izjave daju u BiH i u nekim drugim zemljama.



"U Turskoj ne živi milion Srba kao u BiH, BiH nam je bliska, Srbija je garant mira i postojanja BiH, a BiH nije garant nikakvog mira i stabilnosti i očuvanja Srbije. Bakir Izetbegović nema pravo da govori o delovima srpske teoritorije, bilo da je reč o KiM ili o Raškoj oblasti koju on naziva Sandžakom, a uzima sebi za to pravo. Šta bi se desilo kada bi se takva odluka sprovela i na silu pokušala priznati nezavisnost Kosmeta? To bi se prelilo kod nas, svi bismo osetili, ne bismo mogli mirno da posmatramo kako se ruši poredak jedne zemlje. Neshvatljivo je da ga kod nas pravdaju mediji i političari, a ni on nije pokušao da se opravda", rekao je Vulin.



Na današnjoj sednici će se, kaže, sagledati realna situacija, sagledati stanje, razgovarati o radu službi, organizaciji i šta treba uraditi da situacija ostane mirna i stabilna i da se garantuje za stabilnost u celom regionu.



Izetbegović je spomenuo i rat kao sredstvo odbrane teritorijalnog integriteta BiH ako se Republika Srpska odluči za referendum. "Od koga se brani? Od svojih građana? Plašiti sopstveni narod – govori da Izetbegoviću nije stalo do BiH. Ako pretite ratom trećini teritorije, da li vam je stalo do tih ljudi", upitao je srpski ministar odbrane.



Tokom razgovora sa generalnim sekretarom NATO-a tema je, kaže, bio i region jer je Srbija ta koja obezebeđuje mir na Balkanu.



"Zamislite da se Srbija ponaša kao Izetbegović, koliko bi trebalo da čitav region potone u trajnu nestabilnost, da se pokrenu sukobi? Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ja nekada ne bih imao njegovu hrabrost i strpljenje sa ljudima u okruženju, a i posle Srebrenice, izjave Izetbegovića, on uspeva da održi politiku mira i stabilnosti", naveo je Vulin.



Stoltenberg je rekao da vojna neutralnost nije prepreka za bolje odnose sa NATO-om. "Vojna neutralnost je činjenica za koju smo se izborili i koju svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice priznaju. Od toga se više ne odstupa", rekao je ministar.



Kada je u pitanju rusko-srpski centar u Nišu, Stoltenberg je rekao da je odluka na Srbiji, ali američki zvaničnici u Beogradu nisu oklevali da kažu da se sa tim ne slažu.



"Srbija je samostalna, suverena, slobodna i dok god je Vučić vodi tako će se ponašati. Saslušali smo velike, ali odluka je na nama. Postoji otvoreni deo, videli smo konferenciju za štampu, šta je rekao Stoltenberg, ali održan je i zatvoreni sastanak na kojem je bilo 29 ambasadora članica NATO-a i tu je Vučić odgovarao na pitanja i izneo poziciju zemlje. Bio sam ponosan na njega, bili bi i naši građani. On pazi na svaku reč, odmeren je, ali videli biste sa koliko žestine i hrabrosti brani naš interes kada se ugase kamere. Mogao sam da osetim i poštovanje od strane svih predstavnika pre i posle tog govora", rekao je Vulin dodajući da se, za razliku od prethodnih vlasti, isto govori i pred kamerama i iza njih.



Vulin koji je i lider Pokreta socijalista smatra da su izbori potrebni.



"Dobro je da izađemo na izbore zbog pritisaka iz sveta, pokušaja da se meša u naš politički život, pokšaja da se formiraju jedna, dve, pet kolona, da se utiče na nosioce političkog života, da bi se ponašali kako neki van granica zemlje misle da treba, a na to je najbolji i ponekad jedini odgovor – pitamo Srbe", zaključio je Vulin.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva