:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2017   12:05

0

124

Vulin: Srbija priprada svakome ko živi u njoj

Aleksandar Vulin je u naselju Busije, nadomak Beograda, prisustvovao manifestaciji "Krajiške pjesme, igre i običaji" i položio venac na spomen-česmu.

Vulin je, tom prilikom, istakao da je u Srbiji 618.000 ljudi od 1991. godine imalo status izbeglice, te da su svi u Srbiji našli pomoć, sigurno utočište i priliku da ponovo započnu život i osećaju se kao svoj na svome.

"Srbija pripada svakome ko živi u njoj, svakome ko je ovde došao, bez obzira kada i zašto je došao", naglasio je Vulin.

Istakao je da se nada da će nova vlada Hrvatske imati hrabrosti i želje da rešava probleme Srba iz Hrvatske.

"Da rešava probleme s njihovom imovinom, njihovim neuplaćenim stažom, sa nemogućnošću da dobiju svoje penzije... Nadam se da će nova hrvatska vlada imati želje, volje i hrabrosti da se prema Srbima, posebno prema onima koji su izbegli, ali i onima koji se vraćaju, ponaša baš kao prema integralnom delu svog društva", rekao je Vulin.


"Nadam se da će omogućiti Srbima da koriste ćirilično pismo, da uživaju sva prava, da se ne brišu iz biračkih spiskova, da im se kuće ne ruše, već obnavljaju, da se barem uspomena na njih sačuva, umesto da im se groblja ruše i zatiru", poručio je Vulin.

Dodao je da će Srbija uvek brinuti o svom narodu, bez obzira na to gde živi, kao što brine o svim građanima, bez obzira na to kog su porekla, kako se zovu i kojoj naciji pripadaju.

U Busijama žive uglavnom izbegli nakon hrvatske akcije "Oluja", a povodom Međunarodnog dana izbeglica, danas je u tom naselju održana manifestacija "Krajiške pesme, igre i običaji".

I pored lošeg vremena, u Busijama se igralo kolo, čule "ojkače", uz takmičenje u bacanju kamena s ramena.

Predsednik organizacionog odbora manifestacije Milan Žunić zahvalio je svim institucijama koje su omogućile da se održi manifestacija koja je, kaže, odraz krajiškog identiteta.

Zamenik predsednika opštine Zemun Damir Kovačević rekao je da je važno da se neguju tradicija, običaji, kultura, koreni, dodajući da su koreni Krajišnika veoma duboki i čvrsti.

Naznačio je da se nada da će se nova vlada u Hrvatskoj "izboriti sa povampirenjem ustaštva" i da će imati hrabrosti i snage da ga osudi i zaustavi i da ne bude više tabli "Za dom spremni" nad jasanovačkim mučenicima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva