:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2018   16:00

0

112

Vulin sa Gajdošem: Slovačka protiv formiranja kosovske vojske


Vlada Slovačke Republike još jednom je potvrdila da će sačuvati svoju principijelnu poziciju kada je u pitanju nepriznavanje lažne države Kosovo i da Slovačka nikada neće priznati Kosovo, rekao je Aleksandar Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.




Takođe, dodaje da je Slovačka podržala poziciju Srbije kada je u pitanju postojanje kosovske vojske i složila se da nikakva vojska ne može da postoji, kao i da ništa što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 ne može da se implementira na prostoru Kosova i Metohije.



Istakao je i da Slovačka snažno podržava politiku vojne neutralnosti i politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.



Ministri su, pored ostalog, razgovarali o saradnji u oblasti odbrane, političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i o zajedničkom učešću u multinacionalnim operacijama u svetu.



Kako je ministar Vulin istakao, politika Slovačke je politika doslednog prijateljstva prema Srbiji.



"Slovačka će nastaviti da u svakom međunarodnom forumu podržava poziciju Srbije i, gde god postoji mogućnost da Slovačka govori, zastupa stavove Srbije. Zahvalan sam na takvoj poziciji, a posebno kao Ministarstvo odbrane, što ćemo nastaviti svoju saradnju i što nam naša politika vojne neutralnosti omogućava da sarađujemo i sa Istokom i sa Zapadom, uvek vodeći računa o interesima Srbije", naveo je Vulin.



Ministar odbrane Slovačke zadovoljan je današnjim razgovorima sa srpskim kolegom.



"Razgovarali smo o našoj uzajamnoj, sadašnjoj i budućoj saradnji. Zajedno gradimo mir i saglasni smo da protiv terorizma, ekstremizma i ilegalne migracije moramo da se borimo zajedno. Samo zajedničkim snagama i naporima možemo postići mir. Primer toga je naše učešće u misiji na Kipru, gde ne samo da uživamo u miru i demokratiji već suprotno, zajedno ih gradimo, obezbeđujemo i širimo u svetu", rekao je Gajdoš.



Prema njegovim rečima, učiniće se sve da bi u zajedničkoj misiji na Kipru nastavili i dalje da radimo.



"Želimo zajedničku saradnju u okviru obuke, obrazovanja, zdravstva i modernizacije, kao i da se što pre proširi i vojno-vojna i civilno-vojna saradnja, što će biti u korist svima nama. Verujem u nastavak i produbljenje naše saradnje", istakao je Gajdoš.



Dodao je da se u Srbiji oseća kao u rodnoj zemlji Slovačkoj i kao prijatelj.



"Drago mi je što sam juče položio venac u Kragujevcu na Groblju slovačkim palim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Zahvalio bih srpskim prijateljima što se na odgovoran način ponašaju prema spomeniku i čuvaju ga od zaborava. To jeste spomenik slovačke istorije, ali je i sastavni deo naše srpsko-slovačke istorije", rekao je ministar odbrane Slovačke, navodi se u saopštenju.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva