:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 30, 2015   16:50

0

139

Vulin: Preko Šešelja ruše Vučića

"Žalbeno veće je donelo odluku da se Šešelj vraća u pritvor u Sheveningenu i na taj način pokušava da Srbiju uvuče u sukob između suda, tužilaštva ili koga god u Haškom tribunalu. Ova odluka je usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje predsednika srpske vlade",istakao je Vulin.

On je primetio da je zahtev Žalbenog veća za vraćanje Šešelja u Hag došao neposredno nakon obeležavanja godišnjice bombardovanja kada je prvi put jedan srpski premijer rekao da je "u pitanju NATO agresija, a ne nekakva akcija".

"Srbiji je krenulo nabolje, Srbija ima više novca, rešila je svoju Železaru, počela je više da zapošljava i ne treba o tome ni slučajno da pričamo, već da govorimo o tome da li će doći do sukoba na ulicama, da li će se Šešelj predati ili neće, da li će vlada biti izdajnička, a neki drugi patrioti", poručio je Vulin.

To je, kazao je, razlog donošenja ove odluke.

On je podsetio da je prilikom puštanja Šešelja iz Haškog tribunala u novembru prošle godine, javno zahtevao od tog tribunala da ne traži kasnije vraćanje lidera radikala u pritvor, kao i da je odluka o puštanju bila usmerena protiv srpske vlade.

Ovo je, kako je rekao, još jedan pokušaj da Srbija postane nestabilna zemlja u kojoj će se ljudi sukobljavati na ulicama.

Na pitanje novinara šta Srbija radi povodom tog zahteva, Vulin je odgovorio da će se to videti i da će on lično na današnjoj sednici vlade pokrenuti to pitanje, rekavši da je jasno koje zemlje stoje iza zahteva Žalbenog veća.

"To su zemlje koje nisu htele da dođu na obeležavanje godišnjice bombardovanja i koje imaju svoje predstavnike i sudije u Žlabenom veću", kazao je Vulin.

Odluka Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u Hag je perfidna, skandalozna i ugrožava stabilnost Srbije i čitavog regiona, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija nijednim aktom nije bila upoznata ni sa odlukom o puštanju Šešelja, a ni sada sa odlukom o njegovom povratku, naveo je Dačić u pisanoj izjavi medijima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, niti bilo koji državni organ, do ovog trenutka nije dobilo zvanično obaveštenje od Haškog tribunala o današnjoj odluci, naglasio je on.

"Kada bude dobila zvanično obaveštenje, Vlada Srbije će se u narednim danima izjasniti o daljim koracima", podvukao je šef srpske diplomatije.

Milan Antonijević iz Jukoma smatra da u ovom slučaju nema mogućnosti za osporavanje odluke žalbenog veća i da će se narednih dana videti koji će rok Pretresno veće ostaviti Šešelju za povratak.

Šešelj, međutim, tvrdi da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena".

Svetske novinske agencije izvestile su da potez Haškog suda, koji uživa snažnu podršku EU, stavlja prozapadno orijentisanu vladu Srbije pred dilemu u trenucima dok pokušava da ojača podršku za evropske integracije nasuprot sve aktivnijoj Rusiji.

Agencije navode i Vučićevu izjavu da je odluka Žalbenog veća nemoralna.

S druge strane, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je odluku Žalbenog veća Haškog suda, koje je naložilo da Šešelj bude vraćen u pritvor u Hagu.

Koordinarka REKOM-a Nataša Kandić smatra da postoji velika šansa da Šešelj ipak ostane u Srbiji, pod izgovorom lekarskih izveštaja.

Kandićeva je za Radio Slobodnu Evropu rekla da i ako dođe do hapšenja Šešelja, neće biti burnih reakcija.

Advokat Toma Fila smatra da je odluka Žalbenog veća Haškog tribunala o vraćanju lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u pritvor neobična i da je njen cilj destabilizacija države.

On podseća da bi, u slučaju da Šešelj ne bude odmah uhapšen, slučaj došao do Saveta bezbednosti UN, koji bi mogao da uvede neki oblik sankcija Srbiji.

"Odluka je zaista neobična, jer umesto da se odluka o puštanju iz pritvora preinači, Žalbeno veće nareduje prvostepenom sudu da on promeni odluku i da ono dovede Šešelja u Hag, pa da onda zakaže suđenje kako bi svi izneli stavove", rekao je Fila za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, cilj takve odluka je diverzija, odnosno destabilizacija Srbije kroz organizovanje mitinga i eventualnih sukoba.

"Ali, ja verujem da su se Srbi opametili i da to toga neće doći", kazao je Fila.

On je objasnio da procedura nalaže da kada stigne nalog prvostepenog suda organima vlasti u Srbiji, oni moraju odmah da postupe po njemu i uhapse Šešelja.

"To odmah ne znači istog dana, ali ako se čeka više od tri dana, onda se alarmira Savet bezbednosti koji u krajnjoj meri može da naloži sankcije", kazao je Fila.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva