:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2015   12:05

0

142

Vulin: Pojačan nadzor domova za stare

Vulin je, uručujući licencu za pružanje usluge domskog smeštaja privatnoj ustanovi za smeštaj i negu starih lica "Nacionalni dom" u Vladimirovcu istakao da su prošle godine otvorena 23 nova objekta za smeštaj starih lica, kao i četiri obekta ove godine, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, inspekcija socijalne zaštite, koja je nadležna za domove za stare, imala je 120 nadzora od aprila 2014., što je najveći broj nadzora u desetogodišnjoj istoriji inspekcije socijalne zaštite, dok je ove godine uradila još 30 nadzora.

Vulin je precizirao i da njegovo ministarstvo privatne i javne kapacitete u potpunosti posmatra na isti način.

"Uslovi su potpuno isti, kao što vidite, spremni smo i da donesemo pomoć, bez obzira da li je u pitanju dom za stare u državnom, ili privatnom vlasništvu. Potpuno smo spremni da pomažemo i privatne domove, kao što pomažemo javne ustanove. U našem fokusu je korisnik. Kada starija osoba dođe, mi hoćemo da ona bude zaštićena, čuvana, srećna. Da li je to u privatnom, ili u javnom domu, za nas je svejedno", rekao je Vulin.

Ističe da zakon mora da se poštuje i da se ilegalni objekti za stare potpuno ukinu

"Naš cilj nije da zatvaramo, nego da izjednačimo uslove i da se zakoni u ovoj zemlji poštuju i kada su u pitanju domovi za stare", istakao je Vulin.

Upravnica doma za stare, Marija Matović istakla je da je dobijanje licence veoma važno, jer, kako je rekla, to je pre svega zakonska obaveza, a praktično znači da je ustanova prostorno, strukturalno, kadrovski i načinom rada osposobljena i spremna da radi ovaj posao.

Kako je navela, posebno je ponosna što je "Nacionalni dom", ustanova kapaciteta 89 korisnika, a trenutno ih ima 87, dobio licencu bez korekcije nadležnih iz ministarstva.

Direktor "Nacionalnog doma" Stoimir Matović napomenuo je da za 12 godina postojanja ustanove tri stvari nikada nisu kasnile - lek, ručak i plata te da je ovo prvi put da resorno ministarstvo i ministar posvete pažnju ustanovi i dođu, na čemu se zahvaljuje.

"Ovo će biti veliki podstrek da nastavimo ovako da radimo i da budemo posvećeni našim korisnicima", rekao je Matović.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva