:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2015   12:05

0

144

Vulin odao poštu Topličkim junacima

"Ovo je prvi put u istoriji Srbije da se obeležava ovaj dan najvećeg herojstva, dan najveće borbe i dan koji je zadivio Evropu i pokazao da Srbin ne ceni ništa kao slobodu", rekao je Vulin tom prilikom.

Na ovaj način, Vulin je odao poštu svim junacima koji su herojski poginuli 1917. godine u Topličkom ustanku koji je trajao samo mesec dana.

"Ponosimo se Kostom Vojinovićem koji je podigao ovaj ustanak i Kostom Pećancem za ono što je učinio u Prvom svetskom ratu, iako smatramo da mu ono što je učinio u Drugom svetskom ratu ne služi na čast", rekao je Vulin.

Toplički ustanak podignut je 26. februara 1917. godine protiv bugarskog okupatora i to je bio prvi ustanak u tada porobljenoj Evropi.

Ustanak je ugušen i za samo mesec dana pobijeno je oko 20.000 stanovnika ovog područja i 25 sela potpuno je uništeno.

Državnoj ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, opštine Prokuplje, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i potomaka poginulih ratnika.

Obeležavanje Topličkog ustanka je od ove godine sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva