:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2018   22:03

0

106

Vulin na manifestaciji "Krajiške pjesme, igre i običaji"


Aleksandar Vulin je na skupu rekao da država Srbija ne deli svoje državljane po tome odakle su došli i kada su došli, a da će nastaviti da se bori za prava prognanih iz Hrvatske.


Drugi su nas delili, podvukao je ministar, a na nama je da se ujedinjujemo.


 


Dodao je da Vlada, da država Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice, nikada ne propusti priliku da pita za oteta prava Srba koji su prognani iz Hrvatske, za njihove penzije, za njihova imovinska prava, za neuplaćeni radni staž.


 


"Sve ono što su i Vlade pre nas mogle i morale da urade, ali nisu radile nego su, prihvatajući diktate velikih i moćnih, uvek zaboravljale da na prvom mestu mora i treba da im bude njihov narod. Lepo je biti danas ovde. Lepo je biti među Srbima. Lepo je biti među ljudima koji se sećaju svog porekla, svog zavičaja, a koji su puno dali državi Srbiji. Ne bi država Srbija bila ovako uspravna da je i oni nisu uspravljali, ne bi Srbija bila ovako vredna da i oni nisu bili vredni u njoj, ne bi Srbija bila ovako radosna da nije bilo smeha i plača njihove dece", istakao je Vulin.


 


Naglasio je da će država uvek voditi računa da se prava proteranih Srba iz Hrvatske poštuju i boriti se da ono što im je oteto, bude i vraćeno, te da protok vremena u tome nikada ne treba da ima uticaja.


 


Ministar na manifestaciji 


Ministar na manifestaciji "Krajiške pjesme, igre i običaji",


Svi koji su ovde došli, bilo da su bežali pred kamom i jamom, bilo da su rođeni ovde, uživaju ista prava, uživaju isto poštovanje. Srbe ne smemo deliti po tome odakle su došli, ne smemo ih deliti po tome kakvim narečjem govore niti kakvi su im običaji kada se žene i udaju. Srbi su jedno, oni su jedinstveni. Država Srbija ih tako i doživljava, kazao je Vulin.


 


Ono što je lepota naše različitosti jeste da poštujemo svoju tradiciju, jeste uvažavanje onih razlika koje nas čine vrednijima, ali nam ne čine nikakvu potrebu, niti povod za bilo kakve podele, rekao je Vulin koji tradicionalno posećuje skup u Busijama.


 


U ime Koordinacije Udruženja izbeglih i raseljenih u Republici Srbiji Nenad Abramović se zahvalio ministru Vulinu i Vojsci Srbije koja je pomogla manifestaciju i organizovala pripremu i besplatnu podelu nekoliko stotina porcija vojničkog pasulja.


"Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovakvim manifestacijama jer su one izraz očuvanja naše kulture, naše tradicije, a ujedno i naše integracije u Republiku Srbiju", rekao je Abramović i pozvao ministra da i sledeće godine bude gost na jubilarnom 10. okupljanju Srba.


 


Tradicionalno okupljanje Srba koji su prognani iz Srpske Krajine, ali i ostalih teritorija bivših jugoslovenskih republika tokom ratova devedesetih, i ovoga puta je prošlo uz tradicionalne pesme i igre iz njihovog zavičaja.


 


Poslata je i snažna poruka da njihova ljudska i građanska prava moraju biti poštovana, naročito u državama koje su danas deo Evropske unije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva