Vesti
Vulin: Musliju poziva na Treći balkanski rat i otcepljenje

12:53, 21.04.2017

|

Izvor: Tanjug,RTS

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je rekao da predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju izjavom da Preševo, Bujanovac i Medveđa treba da se pripoje Kosovu i Albaniji, poziva na Treći balkanski rat i rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Srbije.
Aleksandar Vulin je u Bujanovcu rekao da Jonuz Musliju svojom izjavom poziva na rat i na otcepljenje dela teritorije Srbije.

"Njegova izjava je jasan napad na ustavni poredak i teritorijalni integritet Republike Srbije. Ovo treba da komentarišu nadležni državni organi i Jonuz Musliju bi za ovo morao da odgovara", rekao je Vulin.

Naveo je da izjava Jonuza Muslija nije neka politička izjava niti lični stav već poziv na rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije.

"Ovo je nastavak onoga što je učinio Edi Rama, što je nastavio Hašim Tači, to je poziv na Treći balkanski rat za stvaranje velike Albanije", izjavio je ministar novinarima.

Pozvao je Evropsku uniju i NATO da reaguju i kazne Edija Ramu što pokušava da izazove balkanski rat.

"Onaj ko misli da će se rat voditi samo na teritoriji Srbije, zaboravlja da se Velika Albanija proteže i na Makedoniju i na Grčku i na Crnu Goru. Nikada se nijedan balkanski rat nije vodio na teritoriji samo jedne zemlje i zato NATO treba da obuzda svoju članicu Albaniju", naglasio je Vulin.

Istakao je da Srbija želi mir i stabilnost u regionu i da ne želi da ratuje.

"Mi nemamo nijednu dečju glavu za bacanje. Albanija Edija Rame izgleda da ima višak dečijih glava. Izgleda da ima višak glava da baci u nekom besmislenom ratu", ocenio je ministar.

Zatražio je i od Nacionalnog saveta Albanaca da se izjasne da li je to njihov stav ili samo izjava jednog čoveka.

Opština Bujanovac odbija da pomaže Narodnu kuhinju

Aleksandar Vulin je, tokom posete Crvenom krstu u Bujanovcu, izjavio da lokalna samouprava u tom mestu već nekoliko godina odbija da pomaže rad Narodne kuhinje.

On je kazao da jedino država pomaže da najsiromašniji Srbi, Albanci i Romi u Bujanovcu dobijaju obroke u Narodnoj kuhinji.

"Vlada Republike Srbije brine o svakoj lokalnoj samoupravi, o svakom čoveku na svojoj teritoriji, a opština Bujanovac nije u stanju da vodi računa ni o 1.200 svojih stanovnika koji se hrane u Narodnoj kuhinji. Vlada je za funkcionisanje Narodne kuhinje u Bujanovcu obezbedila 17,1 milion dinara i još milion je uloženo za obnovu opreme u kuhinji. Opština Bujanovac je jedina lokalna samouprava koja odbija da učestvuje u finansiranju Narodne kuhinje", naglasio je Vulin.

Sekretar Crvenog krsta u Bujanovcu Bratislav Lazarević podsetio je da je po broju od 1.200 korisnika Narodna kuhinja druga u Srbiji.

"Korisnici su mešoviti. Od 1.200 korisnika 78 odsto su Romi, 12 odsto su Albanci i 10 odsto Srbi. Zanovili smo većinu opreme i na taj način štedimo energiju, a obroci su bolji i sadržajniji", rekao je Lazarević.

Ministar Vulin je ponovio da će Vlada Srbije pomagati i dalje narodne kuhinje i da će svako kome je potrebno dobiti pomoć bez obzira koje je vere i nacije.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design