:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2016   12:05

0

114

Vulin: Migranti neće biti vraćani u Srbiju

"Srbija nije članica EU i Dablinski sporazum se ne odnosi na nas. Sporazum o readmisiji se odnosi na naše državljane koji odlaze iz nekog razloga, a bez prava da traže azil u zemlje EU, i oni moraju da se vrate. Što se tiče migranata, oni nisu predmet sporazuma o readmisiji", rekao je Vulin novinarima prilikom posete prihvatnog centra u Adaševcima sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidesom.

Vulin je istakao da neće biti domino efekta i da u Srbiju neće biti vraćani migranti, jer je sve dobro organizovano.

Ministar je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da nije upoznat sa protestom migranata iz Maroka, Pakistana i Bangladeša, ali istakao da Srbija sprovodi odluke koje su donele zemlje na ruti migranata.

"Ukoliko vlade Hrvatske i Slovenije, Austrije ili bilo koje zemlje na putu migranata, kažu da za određeni broj državljana nekih zemalja nije moguće obezbediti ulazak, ni mi nećemo moći da im obezbedimo ulazak", rekao je Vulin.

S druge strane, kako je rekao, Srbija poštuje svoje međunarodne obaveze i zakon i svako, bez obzira da li dolazi iz Maroka, Bangladeša ili Sirije, ima pravo da zatraži azil na teritoriji Srbije.

"Dalje od toga mi ne možemo da garantujemo niti možemo bilo koga da uputimo bilo gde, ali ako neko iz Maroka hoće da traži azil na teritoriji Srbije on to može da učini i mi ćemo kroz azilnu proceduru videti da li ćemo ga zadržati na našoj teriroriji i da li ćemo mu dati azil", rekao je Vulin.

Druga stvar je, kako je ukazao, ako neko želi da nastavi kretanje a druge zemlje im ne dozvoljavaju jer mi na to ne možemo da utičemo i nećemo da kršimo dogovor.

Stilijanides je rekao da je moralna obaveza svih da zajedno rade na rešavanju migrantske krize, poštujući načela koja važe.

On je pohvalio vladu i brojne humanitarne organizacije koje rade na terenu u veoma teškim uslovima na pružanju pomoći izbeglicama i ispunjavanju njihovih potreba.

"Ovo je pravi primer solidarnosti na delu",rekao je Stilijanides.

U poseti izbegličkom centru bili su i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, komesar za izbeglice Vladimir Cučić i generalna sekretarka Crvenog krsta Vesna Milenović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva