:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2017   12:05

0

219

Vulin: Kontinuirano jačanje saradnje sa UAE


Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti UAE, sastao se i sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga UAE general-potpukovnikom Hamadom Mohamedom Tani el Rumaitijem i komandantom Kopnene vojske Oružanih snaga te zemlje general-majorom Salehom Mohamedom Saleh el Amerijem, sa kojima je bilo reči i o mogućnostima za realizaciju zajedničkih obuka i vežbi.




Posle sastanaka, ministar Vulin je u izjavi za medije naglasio da ministarstva odbrane UAE i Srbije poslednjih godina sarađuju veoma plodno.



"Danas se razgovaralo o potrebi za potpisivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti da se veći broj pripadnika vojske UAE obučava u Srbiji, na našoj Vojnoj akademiji, na odgovarajućim kursevima, ali isto tako da im se stave na raspolaganje određeni medicinski kapaciteti koje posedujemo, gde bi mogli ne samo da leče svoje pripadnike već i da uče od nas kako da svoje znanje povećaju na viši nivo", rekao je Vulin.



Neposredni odnos i lični odnos koji imaju naš predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i šeik Muhamed Bin Zajed je svakako značajno doprineo da se u UAE otvori prostor za odbrambenu industriju Srbije i da se otvori mogućnost da snabdevamo vojsku UAE brojnim proizvodima koji su produkt naše pameti i našeg znanja, kazao je on.



I dok smo razgovarali i sa ministrom odbrane i sa načelnikom Generalštaba, rekao je Vulin, mogli smo sa ponosom i zadovoljstvom da kažemo da se naša vojska izuzetno ceni, da se naši obaveštajci izuzetno cene i da se uopšte o Srbiji ovde govori veoma dobro.



Ministar Vulin je istakao da su UAE veoma zainteresovani za testiranje samohodne haubice "nora B-52" kalibra 155 mm, koje je planirano sutra na artiljerijskom poligonu.



To je jedan od najboljih proizvoda odbrambene industrije Srbije i svakako nešto sa čime na svetskom tržištu izazivamo veliku pažnju. Sutra ćemo pokazati našim domaćinima kako "nora" dejstvuje, pokazaćemo kakva je njena preciznost, kakva je njena brzina, kakve su njene tehnološke inovacije koje su uradili naši stručnjaci i zaista se nadam da ćemo još jednom moći da pokažemo svima šta srpska pamet i srpsko znanje može da ponudi svetu, rekao je ministar.



Odgovarajući na pitanje novinarima o odnosima UAE i Srbije, ministar Vulin je rekao smo veoma skloni da nacije koje nam nisu geografski blizu odmah stavimo negde sa strane i ne razmišljamo o njima kao o potencijalnim partnerima.



Došlo je jedno novo rukovodstvo Srbije i na prvom mestu lični odnos predsednika Aleksandra Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda. Nakon njihovih razgovora i početka međusobne saradnje, naše dve zemlje su počele mnogo više da rade. Ovde zaiste Srbija ima otvorena vrata na svakom koraku i ovde se o ličnom odnosu predsednika Srbije i šeika Muhameda Bin Zajeda zna i smatra se da je Srbija jedna izuzetno prijateljska zemlja, rekao je Vulin.



To vam je dokaz, zaključio je on, kako su političari u stanju da otvore vrata privredi i svima onima koji treba i mogu da iskoriste ono što je Aleksandar Vučić uradio svojim neposrednim odnosom sa šeiom Bin Zajedom.



Ministar Vulin i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obišli su danas Vojni memorijalni centar u Abu Dabiju, a sutra će prisustvovati testiranju samohodne haubice "nora B-52"na artiljerijskom poligonu.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva