:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2017   12:05

0

155

Vulin i Manco: Srbija i Italija strateški partneri

Srbija i Italija ove godine obeležavaju 138 godina diplomatskih odnosa i pokazuju da je Italija ne samo prijatelj već i strateški partner, a još jedan od dokaza bliskih odnosa je i prisustvo ministarke odbrane Italije Roberte Pinoti na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića, istakao je Vulin.

Manco je čestitao Vulinu postavljanje na novu dužnost, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vulin je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije ostaju privrženi težišnim oblastima saradnje koje predstavljaju: školovanje i usavršavanje, zajedničko učešće u mirovnim misijama, vojno-vojna saradnja (obuka specijalnih jedinica i timova za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, saradnja u oblasti vazduhoplovstva), obaveštajno-izviđačka delatnost i vojnomedicinska saradnja.

Saradnja će tokom 2017. biti dodatno unapređena učešćem na zajedničkim vežbama, a krunu saradnje svakako čini dosadašnje zajedničko učešće u multinacionalnim operacijama, posebno zajednički angažman u UN misiji u Libanu, kao i zajedničko angažovanje u misiji EU za obuku vojnih i bezbednosnih snaga Malija (EUTM Mali), koje aktivno doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa.

"Posebno bih izdvojio vojnoekonomsku saradnju dve zemlje, a nedavne posete predstavnika kompanija Bereta i Leonardo još jedna su potvrda obostrane zainteresovanosti za unapređenje takve saradnje, rekao je ministar Vulin.

Posebno je izrazio zahvalnost na profesionalnom angažovanju pripadnika oružanih snaga Italije u sastavu Kfora.

"Raduje nas činjenica da u narednom periodu neće biti smanjivanja brojnog stanja pripadnika Oružanih snaga Italije u sastavu Kfora – čime se prepoznaje značaj situacije ne samo zbog mira na Kosovu, već i u čitavom regionu. Mi nastojimo da mirnim sredstvima obezbedimo normalan život srpske zajednice na prostoru KiM, gde jedino Kfor prepoznajemo kao partnera i nosioca stabilnosti, naglasio je ministar.

Srbija, kako dodaje, čini sve da ne dođe do stvaranja tzv. Vojske Kosova, što smatramo flagrantnim kršenjem Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova.

U razgovoru o posledicama migrantske krize sagovornici su se saglasili da svi događaji u proteklom periodu jasno ukazuju da se jedino zajedno možemo boriti protiv terorizma i ostalih asimetričnih bezbednosnih pretnji koje ne poznaju granice.

Vulin je preneo ambasadoru nameru da u narednom periodu dodeli spomen medalju prethodnom komandantu Kfora general-majoru Guljermu Luiđiju Miletiju, za njegov doprinos tokom mandata u Kforu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva