Vesti
Vulin i Fabrici: Srbija pouzdan partner u izgradnji odbrane

19:17, 12.09.2017

|

Izvor: RTS

Aktivnosti koje Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzimaju nedvosmisleno potvrđuju da Srbija želi da bude pouzdan partner u izgradnji bezbednosti i odbrane, a naši predstavnici uključeni su u rad pregovaračkih grupa za 20 pregovaračkih poglavlja, rekao je ministar Aleksandar Vulin u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem.
Ministar Vulin je pomenuo i učešće Vojske Srbije u četiri operacije za upravljanje krizama EU, kao i iskazanu nameru za učešće u borbenoj grupi HELBROC, koju predvodi Grčka i to počev od 2020. godine.

"Kroz proces evrointegracija, Srbija izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU", naveo je Vulin koji je šefu Delegacije EU preneo i da je Ministarstvo zainteresovano za unapređenje i lakši pristup fondovima EU.

Ocenio je da bi bilo korisno indirektno angažovati Ministarstvo odbrane u narednim IPA projektima od šireg društvenog značaja.

U razgovoru o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, sagovornici su se saglasili da ona nosi potencijal za unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti, koje se, pre svega, odnose na jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta.

Ministar Vulin istakao je odličnu saradnju Vojske Srbije i Kfora i izrazio očekivanje da na Kosovu i Metohiji neće biti smanjeno prisustvo Unmika i Kfora.

Takođe, ministar odbrane je rekao da Vlada Srbije očekuje sprovođenje Briselskog sporazuma, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Ambasador Fabrici je upoznao ministra Vulina sa delokrugom rada Delegacije Evropske unije u Beogradu, kao i sa dosadašnjim naporima u podršci političkim i ekonomskim reformama i radu na ubrzanju evropskog puta Republike Srbije.

On je izneo uverenje da će se i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima u ovom pravcu i ponudio svu moguću pomoć u okviru učešća Srbije u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Prioritetne aktivnosti u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, inače, podrazumevaju angažovanje u operacijama za upravljanje krizama EU i u Konceptu borbenih grupa EU, kao i saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom.

Pripadnici MO i VS trenutno su angažovani u operacijama EU NAVFOR Atalanta, EUTM Somalija, EUTM Mali i EUTM RCA.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design