:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 05, 2015   12:05

0

189

Vulin: Država vodi računa o deci

On je, otvarajući Dečju nedelju, čiji je ovogodišnji moto "Podrška porodici - najbolja podrška deci", rekao da je roditeljski dodatak ostvarilo 59.000 majki za 61.000 dece, kao i da više od 5.000 dece odrasta u hraniteljskim porodicama i da je za to odvojeno više od 209 miliona dinara.

"U našim institucijama za brigu o deci nalazi se 792 deteta i za njih je odvojeno više od 21 milion dinara. Priznaćete, država Srbija brine se i u skladu sa svojim budžetskim mogućnostima, a često i preko toga vodi računa da naša deca dobiju sve osnovno i ono što im je potrebno", rekao je Vulin.

On je naglasio da je, u skladu sa svojim međunarodnim obavezama, Srbija i Ministarstvo rada kao predlagač izlašlo pred javnost sa predlogom o dečjem ombudsmanu.

"Od danas na našem sajtu stoji predlog o dečjem ombudsmanu. To su naše međunarodne obaveze, ali smatramo da je neophodno podići na viši nivo zaštitu dečjih prava, uvodeći posebnog zaštitnika prava deteta. To je način da se dečja prava štite, ali i da se odgovarajuća iskustva, saznanja i kritika mogu uputiti preko nekog ko će se baviti isključivo pravima deteta", rekao je ministar rada.

Vulin, čije je ministarstvo pokrovitelj Dečje nedelje, dodao je da je jedna nedelja u jednoj godini za našu decu- "malo i svako zna da je potrebno nešto više od jednog života da bi se borilo za decu".

Direktor Kancelarije UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lo rekao je da tradicija Dečje nedelje svedoči koliko je društvo Srbije posvećeno deci i da se tom prilikom sastaju, kako bi razmotrili šta je promenjeno od poslednjeg puta, koji napredak je ostvaren i koji izazovi još predstoje.

"Svi smo svesni da je mnogo toga urađeno i pozdravljamo nastojanja i napore države, zahvaljujući kojima su se poboljšale prilike dece da odrastaju u zdravlju i da razviju svoj puni potencijal. Mnogo toga je takođe urađeno da se porodicama ponudi podrška za podizanje dece. Ovo se posebno odnosi na siromašne porodice i na decu suočenu sa socijalnim problemima", rekao je Sen Lo.

Predsednik Prijatelja dece Srbije Ljubivoje Ršumović rekao je da ne voli fraze, ali da se iz detinjstva seća fraze, koja je glasila "Deca su naše najveće bogatstvo".

"Deca su strateška stvar za ovu zemlju. Na porodici je uvek bilo, pa i sada, najveća odgovornost na formiranju ličnosti čoveka. Treba verovati da će ove ideje pomoći da učinimo nešto da u Srbiji bude više rođene dece, a Bog će pomoći svima nama da deca odrastu u poštene ljude", rekao je Ršumović.

Članica Odbora za prava deteta Narodne skupštine Dubravka Filipovski rekla je da njen odbor smatra da je veoma važna koordinacija institucija u Srbiji i da će se tom koordinacijom uspeti da se svakoga dana skrene pažnja na probleme sa kojima se deca suočavaju.

"Odbor u svom radu posebnu pažnju posvećuje primeni pojedinih zakona koje su članovi odbora prepoznali kao važne- zahtev za zaštitu dečjih prava i poboljšanja položaja dece u Srbiji i zato smo formirali nekoliko radnih grupa za bolje praćenje primene tih zakona", rekla je Filipovski.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović posebno je istakla ulogu porodice i skrenula pažnju da je uloga svih nadležnih institucija i čitavog drustva da urade sve što je potrebno da se osnaži porodica, kako bi deca odrastala u zdravom roditeljskom okruženju.

Na svečanosti otvaranja Dečje nedelje, koja ima tradiciju dugu 81 godinu, pevao je dečji hor OŠ "Milan Rakić".

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva