:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   17:23

0

293

Vuletić: Komplementarni interesi Srbije i Kine


Istovremeno, jačanje ekonomske saradnje sa Kinom obezbeđuje i veći stepen političke nezavisnosti, dodaje Vuletić.

Vuletić primećuje da se centar svetske ekonomske moći, pre svega, prenosi upravo u Kinu, a budući da političke promene uvek prate ekonomske, važno je, kaže, imati dobre odnose sa tom azijskom zemljom, jer nam oni garantuju ekonomsku budućnost.

"Oslanjanje na tradicionalne ekonomnske partnere, u situaciji kada imamo političke probleme koje imamo, treba proširiti i treba jačati ekonomske veze sa zemljama sa kojima nemamo politički spor. Jedino će to obezbediti i značajan stepen i političke nezavisnosti", mišljenja je Vuletić.



Kaže i da je Srbija važna za Kinu kao zemlja koja je otvorena za saradnju i te na taj način postajemo "ulaznica" za ekonomsko prisustvo Kine u istočnoj i srednjoj Evropi.



"Interesi Srbije i Kine su međusobno komplementarni i takvi da obe zemlje imaju poseban motiv da ih dalje izgrađuju i to je važno i za nas i za Kinu", kaže Vuletić u izjavi za Tanjug.



Komentarišući poziv predsedniku Srbije za drugu sesiju "Jednog pojasa, jednog puta", u aprilu iduće godine, što je tek drugi lični poziv Si Đinpinga svetskim liderima i partnerima, posle šefa ruske države Vladimira Putina, Vuletić ističe da je Kina prepoznala da je Srbija jedna od zemalja sa kojom je najlakše postići ekonomski i politički dogovor u ovom delu sveta, koji je za njih veoma značajan.



I druge manje zemlje imaju i razlog i želju da sarađuju sa Kinom, ali imaju problem, jer su u značajnijoj meri pod direktnim uticajem zapada, a pre svega SAD, ukazao je.



"Ne treba imati dileme da SAD i neke od vodećih zemalja Evrope ne gledaju blagonaklono na širenje Kine u ovom delu sveta, ali to su neke ekonomske neminovnosti", kaže Vuletić.



Kina, podvlači, ima novac koji je spremna da investira, kineske investicije su sve prisutinije u ovom delu sveta, što znači da i ta zemlja vidi u tome svojevrstan politički interes.



Kada je reč o eventualnim posledicama po evropsku politiku Srbije, usled sve bližih odnosa sa Kinom, Vuletić smatra da neće biti velikih posledica, ali da u svakom slučaju plaćamo neku vrstu cene.



Ponavlja da vodeće zapadne zemlje, a pre svega SAD, ne gledaju blagonaklono na širenje Kine, i pokušavaju da je blokiraju gde god mogu.



"Nesumnjivo će to ostaviti trag i da će biti nekih pritisaka, koji nikada nisu direktni, jer niko vam neće i ne može zabraniti da ekonomski sarađujete sa bilo kim", naznačio je Vuletić.



Razvoj ekonomske saradnje je svetski trend, ali naravno da će zapadne zemlje pokušati da, na izvestan način, pošalju neke poruke da saradnja sa Kinom nije nešto što je najbolje, kaže.



"Međutim, mi vodimo našu ekonomsku politiku, vodimo računa o našim interesima, a posebno je važno što nam proširivanje te saradnje daje mogućnost i slobodu da ne budemo ekonomski zavisni isključivo od jedne, zapadne strane. To je i u političkom smislu za nas važno", zaključio je Vuletić.

 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva