:

:

TV Most

clock

April 13, 2018   12:05

0

192

Vukosavljević:Lokalne samouprave sve više ulažu u kulturu


Ministar je na izložbi povodom 85 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Nišu rekao i da kulturna politika zasnovana na kulturnim potrebama građana neće imati rezultate ukoliko se svodi samo na kulturne potrebe prestonice.




"Svaki grad, svaka varoš u Srbiji moraju biti protkani duhom kulture u gornjim granicama naših kapaciteta i maksimalnim rasponima naših finansijskih mogućnosti", rekao je on.



Ocenivši da je Niš veoma agilna lokalna samouprava koja kvalitetno radi u oblasti kulture, smatra da to ne bi bilo moguće da ovaj grad nema svoju kulturnu atmosferu, bogatu tradiciju i brojne talentovana ljude u oblasti kulture.



"Kultura podrazumeva pamćenje i plaćanje dugova, kao po onoj narodnoj: Pamti, pa vrati. Tako i Niš pamti i danas odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom drevnom gradu snažili slavu imena", rekao je Vukosavljević.



On je dodao da ove umetnike, iako razdvojene u vremenu zemnog života, spaja živa veličina jer, jedan je veliki pripovedač 19. veka a drugi veliki pesnik 20. veka.



Ministar je podsetio da je Niš Stevanu Sremcu jedan od važnih književnih zavičaja, a Branku Miljkoviću mesto rođenja.



"Odavno je zaostavština ova dva pisca u posedu niških ustanova kulture, otkupljena ili darovana, proglašena za kulturna dobra od velikog značaja", dodao je primetivši da su sada ova dobra dostupnija Nišlijama i svima koji dođu u Niš.



Ovim je, poručio je, jedan deo duga odužen a ostaje drugi - da se njihova dela ponovo štampaju, čitaju i proučavaju, da budu još življa i prisutnija u našem aktivnom književnom pamćenju.



"Ova književno-memorijalna postavka utvrđuje naše pamćenje, kao i obaveze prema značajnim figurama po kojima se ovaj lepi grad prepoznaje", rekao je Vukosavljević.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva