:

:

TV Most

clock

April 19, 2018   12:05

0

186

Vukosavljević: Uslovi za bolju saradnju Srbije i Mađarske


Izrazivši zadovoljstvo što je Srbija počasni gost ovogodišnjeg Sajma, ministar je napomenuo da se time srpska kultura i srpska knjiga simbolično vraćaju na mesto gde su, u prvoj polovini 19. veka, zasnovane i delovale najstarije srpske kulturne ustanove modernog doba, kao što su Matica srpska i Letopis, koji i danas izlazi kao najstariji živi književni časopis na kontinentu.


Ministar je podvukao da se u Srbiji stvara zapažena književnost na mađarskom jeziku, kao i da uzajamna prevodilačka aktivnost teče nesmetano i uz redovne podsticaje.


 


"Mađarski pisci i drugi stvaraoci koji žive u Srbiji bez ikakvih barijera učestvuju u srpskom kulturnom životu i njihova se reč uvažava", rekao je Vukosavljević.


 


Izrazio je uverenje da će se posetioci na štandu Srbije uveriti da njegove reči o međusobnoj upućenosti i prožimanjima nisu samo deklaracija, nego da ima realne pokazatelje u izdanjima, izvornim i prevodnim, na srpskom i na mađarskom jeziku.


 


"U zadužbini carskog savetnika, plemića i doktora prava, Save Tekelije, u čuvenom peštanskom Tekelijanumu, boravile su mnoge generacije siromašnih, a darovitih srpskih đaka i studenata, među kojima su bili i slavni svetski naučnik Nikola Tesla, kao i pesnik Laza Kostić, takođe doktor prava, preteča moderne srpske poezije" podsetio je Vukosavljević.


 


Predstavljanje Republike Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti, koji traje do 22. aprila, organizivala je Matica srpska, tehnički realizator je Privredna komora Srbije - Udruženje za kreativnu industriju, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva