:

:

TV Most

clock

April 07, 2018   12:05

0

224

Vukosavljević: Urne Tesle i Pupina pod okrilje Hrama


Reč je o ideji nacionalnog i duhovnog jedinstva, rekao je Vukosavljević u intervjuu za novinare Srpske patrijaršije.



On je naveo da su u Vestminsterskoj opatiji u Londonu sahranjeni Isak Njutn i Čerls Darvnin, koji sa Anglikanskom Crkvom nisu imali veliku bliskosti, ali je Crkva pokazala mudrost i oni zajedno počivaju u sakralnom objektu,


Istu takvu mudrost pokazala je i Srpska pravoslavna crkva, kada je omogućila da u porti Saborne crkve počivaju Vuk Karadžić i Dositej Obradović.



U ovom trenutku još ima kontroverzi, ali mislim da ćemo kroz otvoren dijalog, imajući srpske istorijske, kulturne, moralne i etičke interese, toj ideji pružiti zasluženu pažnju zbog generacije Srba koji dolaze, rekao je Vukosavljević.



Vukosavljević je rekao i da su kosovsko predanje i istorija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedan od najvažnijih elemenata našeg ukupnog istorijskog sećanja.



To je istorijski, ideološki, etički i moralni osnov za naše postojanje u budućnosti, naglasio je Vukosavljević.



Vukosavljević je izjavio i da "Srbija nikad u svojoj istoriji nije imala strateški dokument koji se tiče kulturnog razvoja".



Treba definisati pitanje srpskog kulturnog jezgra, pitanje srpskog kulturnog prostora, pitanje zakona i propisa, gde smo u strateškim poljima zaštite kulturnog nasleđa i šta je država dužna da učini kako bi se situacija u našoj kulturi popravila, naglasio je Vukosavljević u intrevjuu za Pravoslavlje.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva